Beste basisschool debatteam NL: Het Mozaiek uit Arnhem

Basisschool Het Mozaiek uit Arnhem heeft op zaterdag 21 april in Den Haag het landelijke Basisschool Debattoernooi 2012 gewonnen. Het piepjonge debatteam versloeg 15 andere basisscholen en ontving de felbegeerde wisselbeker van het Nederlands Debat Instituut. Die organiseert het toernooi sinds vijf jaar om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Het toernooi vond plaats op het Aloysius College uit Den Haag.

Het debatteam van Basisschool Het Mozaiek bestond uit Khalifa Hamdaoui, Youssra Sbai, Latifa Bouraarassi, Hicham Kaddar, Rida el-Jobouri uit groep 8. Docente Conny Ettema: “We zijn ongelofelijk trots dat we met onze school, met onze kinderen, zoiets hebben bereikt. We doen mee om de woordenschat te vergroten en goed Nederlands te leren spreken. Dat we hebben gewonnen, vinden we helemaal te gek.”

Waarom dit toernooi? Directeur Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut: “Allereerst denken we dat het heel waardevol is als kinderen op jonge leeftijd kennismaken met hoe overtuigingskracht werkt. De tweede reden is dat wij zien hoe leuk kinderen het vinden om te debatteren en daardoor kun je interesse opwekken voor maatschappelijke vraagstukken.”

Het Basisschool Debattoernooi was het hoogtepunt van een seizoen met debattrainingen waaraan zestien debatteams deelnamen, afkomstig vanuit basisscholen uit het hele land. Het was aan de scholen zelf om hun beste debaters uit te kiezen. Uiteindelijk leverde elke school één debatteam van vijf leerlingen en een jurylid.

Tijdens de toernooidag streden de scholen in drie debatrondes tegen elkaar voor een plekje in de grote finale. Onderwerpen waarover de debatteams zich dit jaar bogen, waren onder andere ‘pesten’ en ‘dure merkkleding’. Zo was er de stelling: “Dure merkkleding moet verboden worden op school”. Gedurende het toernooi debatteerden de leerlingen over deze stellingen, waarbij ze ongeacht hun eigen mening de rol van voor- of tegenstander aan moesten nemen. In de finale stonden de twee beste teams tegenover elkaar. Gastlocatie van het evenement was het Aloysius College uit Den Haag.

Lees ook:ROC Tilburg wint landelijk MBO Debattoernooi 2013
Lees ook:Welke school heeft het beste debatteam van Nederland?
Lees ook:Wie wordt Nederlands Kampioen Debatteren 2011
Lees ook:Scholieren voor scholieren
Lees ook:Johan de Witt Gymnasium wint NK Debatteren Scholieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>