Verplicht naar school tot je 23e – Van Bijsterveldt geeft uitleg

Minister van Bijsterveldt gaat onderzoeken of een verhoging van de kwalificatieplicht naar 23 jaar ingevoerd kan worden, zo meldt ze vandaag aan de Tweede Kamer. Jongeren moeten dan verplicht naar school tot hun 23e, tenzij ze een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 2) hebben. Van Bijsterveldt licht dit vanavond toe in het actuealiteitenprogramma EenVandaag.

Nu moeten jongeren zonder diploma tot 18 jaar verplicht naar school. In het schooljaar 2010/2011 stopten ruim 38.500 jongeren zonder een diploma met school. 82 Procent van deze groep is tussen de 18 en 23 jaar.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge vertelt in EenVandaag waarom hij de minister opgeroepen heeft tot invoering van de maatregel. Hij ziet dat in zijn gemeente de daling van het aantal voortijdige schoolverlaters, sinds jaren stagneert.

Jongeren: startkwalificatie belangrijk
Uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder 2.000 jongeren blijkt dat een meerderheid (64 procent) het een goed plan vindt jongeren te verplichten een basisdiploma te halen. Vrijwel alle jongeren zien het belang in van een diploma; 96% vindt het belangrijk een basisdiploma te hebben. Toch denkt een op de vier deelnemers dat je ook zonder diploma ver kunt komen in deze maatschappij. Een meerderheid (54%) denkt echter van niet.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 21 tot 26 maart 2012, deden 2.061 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Op de website www.1vjongerenpanel.nl kun je hier het persoonlijke verhaal lezen van twee jongeren die voortijdig zijn gestopt met school.

Uitzending: vanavond Nederland 1 – 18.15 uur

Lees ook:Jongeren vinden CKV niet waardevol; vak blijft verplicht
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Jongeren verwachten nog steeds gouden bergen
Lees ook:Jongeren willen nieuw kabinet zonder PVV
Lees ook:Jongeren voor uitzenden Project P

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>