Leraren doen te weinig aan pesten, ook bij Tim Ribberink

Meer dan de helft (52%) van de jongeren die nu of eerder gepest is op de middelbare school stelt dat de leraar/school op de hoogte was, maar weinig tot niets deed. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag onder ruim 2.000 jongeren, van wie er ruim 1.000 aangegeven in meer of mindere mate te zijn gepest. Vanavond worden in het programma de cijfers toegelicht.

Een deelnemer zegt: “Dan zit je op een school die pesten een ‘kwalijke zaak’ vindt en ‘er alles aan wil doen om het op te laten houden’. Maar wanneer ik het aankaartte, moest ik het zelf maar oplossen, want het viel vast wel mee.”

Aan het onderzoek deden bijna 600 jongeren mee die nu op de middelbare school zitten. Twee derde van de scholieren (67%) geeft aan dat ze niets weten van een pestprotocol op hun school, of dat het er niet is. “Op mijn middelbare school hadden we geen pestprotocol. Ik ben zelf ook gepest en bij mij was het eerder zo dat sommige leraren mee deden aan het belachelijk maken. Heb zelf ook op het punt gestaan me van het leven te beroven omdat ik het niet meer zag zitten, kwam mede daardoor.”

Volgens driekwart van de scholieren is er op hun school te weinig aandacht voor pesten, ondanks dat het vaak wel een keer in de les aan de orde is geweest.

Deze week werd bekend dat de 20-jarige Tim uit Tilligte zelfmoord had gepleegd, nadat hij jarenlang gepest werd. EenVandaag sprak met twee jongeren die bij hem in de klas hebben gezeten op de middelbare school. “Ik heb op dezelfde school gezeten als Tim. Het bericht kwam hierdoor hard aan, het komt dichtbij. Er is op deze school altijd wel gepest, hier werd naar mijn mening weinig mee gedaan.”

Op www.1vjongerenpanel.nl staan meerdere verhalen van jongeren die zelf gepest zijn.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 5 en 6 november, deden 2.063 jongeren mee. Hiervan zitten er nog 566 op de middelbare school. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

De uitzending van EenVandaag start om 18.15 uur op Nederland 1.

Lees ook:Jongeren voor uitzenden Project P
Lees ook:Schoolkantine nog niet gezond genoeg
Lees ook:Seksfilmpjes en naaktselfies op scholen
Lees ook:Driekwart jongeren wil later kinderen
Lees ook:Acceptatie homojongeren blijft achter op middelbare scholen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Leraren doen te weinig aan pesten, ook bij Tim Ribberink

  1. Rinus Rodenburg

    Deze cijfers worden bevestigd door de respondenten op de PestTest van mijn website. De meestgebruikte methode is het pestprotocol terwijl dit niets met pesten te maken heeft omdat het een opvoedprogramma is. Dit wordt door verschillende wetenschappers aangetoond (Paul Baar, Matty van der Meulen, dossier pesten van het NJI etc.) Er zijn slechts 2 programma’s die zich op het voorkomen en stoppen van pesterijen richten waarvan het Pestbriefje er een is.
    Pesten is een te groot probleem om dat in de handen van de vaak onervaren leerkrachten te leggen. De vertrouwensband die zij met alle leerlingen moeten hebben maken een corrigerend optreden vrijwel onmogelijk. Zie daarbij de wirwar van methodes die, met een incidenteel succes, als DE oplossing worden genoemd. Er is niet één school die pesten toestaat en er is niet één school die aangeeft wat de consequenties voor een pester zijn. Scheld je de meester uit dan krijg je straf maar als je pest word je beschermd. Men hanteert ad hoc oplossingen en als die niet werken dan moet de gepeste maar voor zichzelf proberen op te komen. De school weet niet hoe een pesterij direct kan worden gestopt, er wordt geen dossier opgebouwd en er wordt geen hulp ingeroepen of aangeboden. De school probeert pesterijen in de doofpot te stoppen uit angst voor hun imago. En als het toch naar buiten komt dan beweren ze er alles tegen gedaan te hebben. Als vader van een gepest kind zeg ik dat er niet één methode is waarvan ik zou willen dat de school die zou gebruiken voor mijn kind, zowel pestend als gepest!
    De commotie rond de dood van Tim is groot, maar weten we nog hoe het vorige slachtoffer heette?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>