De duistere kant van muziek

Op de fiets, in de trein of thuis als even niets te doen hebt:  muziek is ontspanning. Maar om de loze uurtjes door te komen kan je beter een boek pakken, zo stellen wetenschappers aan de universiteit van Pittsburgh. Muziek zou jongeren depressief maken. 

Ben je in een boze bui, dan is een reeks vrolijke popliedjes vaak niet je eerste keus wanneer je een muziekje opzet. Je emotie helpt mee muziek uit te zoeken en daar je gevoel in kwijt te raken. Maar muziek brengt blijkbaar ook een eigen gevoel met zich mee. Depressiviteit, volgens de onderzoekers.

Twee maanden lang bestudeerden de wetenschappers 106 proefpersonen. Er werd voornamelijk gekeken naar de manier waarop deze mensen hun vrije tijd indeelden en welke media ze daarvoor gebruiken. Muziek, boeken, internet of televisie, alles kwam ter sprake.

En wat blijkt? De jongeren die de tijd doden met muziek schijnen acht keer meer kans te hebben op een depressie. Dat terwijl slechts één tiende van degenen die hun tijd besteden door een boek te lezen deze kans heeft. Of het depressieve gevoel nu daadwerkelijk door de muziek zelf wordt veroorzaakt of dat mensen in geval van een dipje gewoon vaker naar muziek luisteren, is niet helemaal duidelijk.

Bron: HLN.be

Lees ook:Jongeren experimenteren met anale seks
Lees ook:Bieb doet goed aan jongerenafdeling
Lees ook:Vrachtwagen met schoolkinderen te water; zeker veertig doden
Lees ook:De eindeloze dip
Lees ook:Klassieke muziek als straf

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>