Jongerentrends 2013 PartYcipatie, Sharification, Priktivism

PartYcipatie, Sharifiction en de Internet University voeren de top 3 aan van trends onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Elk jaar, vlak voor de kerstvakantie, voorspelt jongerencommunicatiebureau YoungWorks de top 10 jongerentrends voor 2013. Wat leeft er volgend jaar in die alsmaar veranderende jongerenwereld?

Het YoungWorks Trendteam, gevormd door voorlopende jongeren tussen de 13 en 26 jaar, verzamelt het hele jaar door trends en signalen vanuit de jongerenwereld op uiteenlopende gebieden zoals van gadgets en social media tot mode en muziek. Deze informatie, de resultaten uit eigen onderzoek en deskresearch vormen de basis voor de lijst. De top 10 jongerentrends belicht een aantal langlopende maatschappelijke trends geïllustreerd met actuele jongerenvoorbeelden.

De vijf meest opvallende trends uit de lijst zijn:

  • PartYcipatie: jongeren nemen het heft in handen op feestjes en festivals. Ze bouwen mee aan decors op het Solar Weekend Festival, bepalen de line-up voor het Magneet Festival en dragen zelf hun projecten aan of bepalen zelf de muziek via DJ Roulette.
  • Sharification: delen is het nieuwe bezitten in de jongerenwereld. Via Peerby.nl lenen jongeren allerlei spullen bij (on)bekenden uit de buurt of huren voor acht dagen een designerjurk via Rent the Runway.
  • Internet University: internet is de school en YouTube het klaslokaal. Steeds meer jongeren wenden zich tot het internet om kennis en vaardigheden op te doen. Studenten volgen online gratis onderwijs via Udacity en worden opgeleid tot de beroepen van de toekomst: zoekmachinebouwer of webapplicatieontwikkelaar.
  • Priktivism: de tatoeage is meer dan een ordinair plaatje en krijgt in 2013 een maatschappelijke betekenis. Met de Human Rights Tattoo laten jongeren een letter van de universele Verklaring van de Rechten van de Mens tatoeëren tijdens festivals in Nederland of veilen ze een stukje huid voor het goede doel.
  • Die once live twice: de 24-uursmentaliteit van jongeren viert hoogtij. Whatsapp-groepen verstoren de nachtrust en sluitingstijden zijn taboe: jongeren gaan overdag uit en ‘s nachts naar de sportschool. Tussen het studeren door hebben ze ook steeds meer baantjes om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Klik hier en ontdek de andere vijf trends.

Lees ook:Word jurylid bij het Latin American Film Festival!
Lees ook:Veronica = festivals deze zomer
Lees ook:SLAM!FM neemt hitlijst SLAM!40 radicaal onder handen
Lees ook:Jongeren herkennen hits
Lees ook:Liever chatten dan tv kijken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>