Vakantietrends 2013: Social Travel, Expertcation, Staycation

Nederlanders zijn en blijven een reislustig volkje, ook in 2013. De crisis heeft z’n weerslag maar zorgt ervoor dat we inventieve vakanties ondernemen. Reistrendwatcher Tessa aan de Stegge van Trendbureau Cherry Picker signaleert een groeiende behoefte aan verrijking en een persoonlijke ervaring tijdens de vakantie. Nederlanders gaan in 2013 op Expertcation of Staycation, reizen Social en Multigeneration en als ze tot rust willen komen is er de trend Escape to nature. De top vijf van vakantietrends.

1. Social Travel
Social Travel wordt in 2013 de hoofdtrend binnen vakanties. Bij Social Travel staat het sociale element van reizen centraal. Reizigers leggen via bemiddelingswebsites zoals AirBnB contact met de lokale bevolking. De één is op zoek naar een local die hen wegwijs maakt op de plek van de bestemming, de ander op zoek naar een bed om bij hen thuis te logeren. Social Travel haakt in op de behoefte van mensen aan een bijzondere persoonlijke vakantie, weg van het massatoerisme.

2. Escape to nature
Vakantie is net als sport en hobby’s een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse realiteit van de crisis. Daar draait het om bij de trend Escape to nature. Want een andere omgeving doet de mens goed: de natuur met al haar rust en reinheid in het bijzonder. Sommigen liggen liever op één oor in een boomhut dan in een comfortabel kingsizebed in een hotel. De trend Glamping (glamourous-camping) was in 2012 niet voor niets zo populair.

3. Multigeneration Travel
Bij Multigeneration Travel draait het om vakanties met de hele familie: kleinkinderen, ouders en grootouders. Grootouders hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening van dergelijke vakanties. Bij Multigeneration Travel staat het gevoel van samenzijn centraal en wil iedereen tegelijkertijd ook graag zijn “eigen ding” doen. Cruisevakanties en verblijven in vakantieparken lenen zich daarom goed voor dergelijke vakanties.

4. Expertcation
Luiervakanties worden in 2013 steeds meer passé. Vakantiegangers hebben steeds meer de behoefte aan het gevoel nuttig bezig te zijn en zich persoonlijk te ontwikkelen. Wie tijdens zijn vakantie wat wil opsteken gaat tegenwoordig op Expertcation. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en interesses. Hoofddoel van de Expertcation is iets leren. De één wijdt er z’n volledige vakantie aan, de ander beschouwt het een leerzaam onderdeel ervan. Van pottenbakken tot tangoles en van kookworkshops tot taalcursus.

5. Staycation
De Staycation deed afgelopen zomer al op kleine schaal z’n intrede in Nederland. De trend ‘thuisblijfvakantie’ werd in Amerika in het leven geroepen als voordelige vakantie tijdens de crisis, maar is inmiddels geëvolueerd tot meer dan dat. De Staycation is in Nederland zelfs gecultiveerd tot iets hips. We hebben meer behoefte aan rust en bezinning: wie thuis vakantie viert heeft geen stress met inpakken, files of lange controles op de luchthaven. Ook groene vakantiegangers kiezen voor een Staycation dankzij het milieuvriendelijke aspect. En ons groeiende verlangen naar nostalgie versterkt ook dat thuis vakantie vieren terug is van weg geweest. Thuisblijvers spelen toerist in eigen stad, kamperen in de tuin en maken dagtripjes binnen Nederland.

Lees ook:Koninginnedag slaapplaatsen schaars; verhuur logeerkamer
Lees ook:Win een eindexamenreis bij Bombasta Travel
Lees ook:Jongeren graag met pa en ma op vakantie
Lees ook:Nederlanders na vakantie op zoek naar andere baan
Lees ook:Meeste Nederlandse jongeren werken of studeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>