Oproep om verantwoord om te gaan met handsfree bellen

Het schermpje van de mobiele telefoon licht op tijdens het rijden. Even een telefoontje aannemen of een sms beantwoorden tijdens het rijden. Dat is voor veel chauffeurs herkenbaar en vol risico’s. In een fractie van een seconde kan dit fatale gevolgen hebben. Daarom is recent de campagne ‘Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden’ voor het derde achtereenvolgende jaar van start gegaan.

De campagne maakt automobilisten bewust van het gevaar van het gebruik van apparatuur tijdens het rijden zoals het bij wet verboden handheld bellen en ook het handsfree bellen en sms’en.”Door afleiding reageren bestuurders trager, gaan ze slingeren en missen informatie. Automobilisten overschatten hun rijvermogen en denken dat zij een goede chauffeur zijn, zelfs wanneer zij tegelijkertijd bellen, sms’en, what’s app’en, twitteren, pingen en e-mailen”, aldus VVN-voorzitter Karla Peijs. De aanbeveling in de campagne is om vooral terughoudend om te gaan met handsfree bellen en gesprekken tijdens het rijden vooral kort te houden. Bij langere gespreken biedt het Nederlandse wegennet voldoende parkeer- en rustplaatsen om daar geconcentreerd en gefocust een gesprek te kunnen voeren.

Volgens een SWOV-artikel van april dit jaar besteden automobilisten ongeveer een kwart tot 30 procent van hun rijtijd aan afleidende activiteiten, waarvan de helft voor rekening van een gesprek met een passagier komt. Activiteiten die voor de grootste visuele afleiding zorgen, zoals het sms’en, blijken het gevaarlijkst te zijn. Daarnaast zien afgeleide verkeersdeelnemers allerlei visuele informatie over het hoofd doordat ze niet op de weg kijken (zoals bij het sms’en) of doordat ze met de gedachten ‘ergens anders’ zijn, zoals bij het voeren van een gesprek via de mobiele telefoon. Wanneer dus de ogen wel op de weg gericht zijn, kan afleiding ervoor zorgen dat allerlei zaken niet worden opgemerkt.

Ook dit jaar wordt tijdens de campagneperiode weer extra gehandhaafd. “De campagne is de waarschuwing, dus er wordt door onze agenten meteen geverbaliseerd”, vertelt Egbert-Jan van Hasselt, Landelijk Programmamanager Politieverkeerstaken. “Vooral onze motorrijders worden ingezet, omdat die goed in de auto’s kunnen kijken. Ze letten vooral op handheld bellen in de auto, maar ook op mensen die uitgebreid de route bestuderen en even de e-mail lezen op de smartphone” Van Hasselt benadrukt extra in te zetten op handhaving van de veiligheid op het onderliggend wegennet. “Op een tweebaansweg zijn er tegenliggers, door bomen en sloten langs de weg heb je weinig uitwijkmogelijkheden. Dat maakt de weginrichting extra gevaarlijk voor afgeleide automobilisten. Het Openbaar Ministerie ondersteunt de controles van de politie met een landelijk vervolgingsbeleid, speciaal toegesneden op afleidingsgerelateerd gedrag.

Meer informatie, tips en video’s zijn te vinden op www.laatjenietafleiden.nl.

Lees ook:Handsfree bellen: Jabra deelt 12 oktober gratis headsets uit
Lees ook:Drop it! De gevaren van afleiding op de fiets
Lees ook:Shotgun campagne gericht op jonge bestuurders van start
Lees ook:Shotgun: campagne richt zich op jonge bijrijders
Lees ook:Twee dagen opgesloten voor levenslang gratis bellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>