Salaris inleveren – ontslag voorkomen; demotie een kans?

Foto: NCRV/KRO - Roland J. Reinders fotografie

Salaris inleveren om ontslag te voorkomen, lijkt een nieuwe trend te worden. Is demotie een trend en biedt dit kansen voor jongeren? Vanavond wordt op Nederland 2 over dit onderwerp gediscussieerd in Debat op 2 (21.15 uur). Arie Boomsma presenteert dit programma, waar ook de voorzitter van CNV Jongeren aan zal deelnemen.

Het ICT-bedrijf Capgemini kondigde gisteren aan dat zij aan vooral oudere en dus dure arbeidskrachten vraagt om loon in te leveren. Dit om te voorkomen dat zij net als afgelopen zomer een grote groep medewerkers moet ontslaan. Zoals het bedrijf zelf zegt: “er is een scheefgroei tussen de marktwaarde van mensen en hun salaris.” Kortom: ze zijn te duur voor het werk dat ze verrichten.

Het is een taboe dat nieuw leven wordt ingeblazen: demotie. Een lagere positie of salaris aannemen. Je wordt naar werk beloond, niet naar leeftijd. Voor oudere werknemers natuurlijk een heikel punt, terwijl de jongeren het juist zien als een kans. Ouderen die zich jarenlang hebben ingezet voor een bedrijf voelen zich miskend. Saillant onderdeel van het voorstel van Capgemini: het loon dat wordt ingeleverd wordt gebruikt om jong talent beter te kunnen belonen.

Vragen die tijdens Debat op 2 aan bod komen zijn: Is demotie vooral een maatregel die goed uitpakt voor jonge werknemers? Wordt de ervaren en oudere werknemer niet meer op waarde geschat? Of brengt dit voor hen ook voordelen mee? Staan jong en oud lijnrecht tegenover elkaar door demotie? En als je moet kiezen tussen het behoud van een baan met minder loon of de kans op ontslag, wat doe je dan?

Lees ook:Salaris belangrijk voor werkzoekenden aldus Unique
Lees ook:Voor jongeren ‘Gewoon Meer Loon!’
Lees ook:Geen geheimen voor collega’s op Facebook: 1 op de 8
Lees ook:Oudjes eruit, jongeren erin
Lees ook:Studenten verkiezen werksfeer boven salaris

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>