Scholen gaan strijd aan in klimaatcompetitie

plan nederlandDertig Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs en MBO gaan met elkaar de strijd aan voor een beter klimaat. Jongerenteams kunnen een budget krijgen van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland om zelf een klimaatcampagne op te zetten. De campagne met de beste aanpak voor CO2-besparing wint een prijs.

Klimaatverandering beïnvloedt nu al het leven van 175 miljoen kinderen en jongeren wereldwijd en dat worden er elk jaar meer. Droogtes en overstromingen zorgen voor mislukte oogsten en verwoesting van leefgebieden. Vooral kinderen en jongeren zijn daar het slachtoffer van, door onder andere voedseltekort en gebrekkige gezondheidszorg.

Soms leiden kleine veranderingen al tot ingrijpende effecten. Zo moeten meisjes, die in veel gebieden verantwoordelijk zijn voor het halen van water, grotere afstanden lopen omdat waterputten zijn drooggevallen. Ze hebben daardoor minder tijd om naar school te gaan en zijn kwetsbaarder voor geweld en seksueel misbruik.

De klimaatcompetitie bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde, die duurt tot 1 maart 2011, krijgen de deelnemende teams 100 euro om een klimaatcampagne op te zetten. De zes teams met de succesvolste campagnes gaan door naar de finale. Ze krijgen eerst een tweedaagse professionele training, daarna krijgen ze een aanvullend budget van 200 euro om hun campagne verder uit te werken. In juni worden de teams beoordeeld door een deskundige jury en krijgt de winnaar een spannende – uiteraard klimaatvriendelijke – prijs.

De klimaatcompetitie is onderdeel van het project ‘Make The Link – Climate exChange’ dat Plan Nederland scholen aanbiedt. Het project bestaat uit een lespakket over klimaatverandering waarmee leerlingen vooral zelf aan de slag gaan en een webplatform, waarop de deelnemende scholieren met leeftijdsgenoten uit landen als Senegal, Kenia en Malawi kunnen communiceren over de gevolgen van klimaatverandering. Aanmelden voor de klimaatcompetitie kan tot uiterlijk 15 december via www.mtl-cec.org. Scholen kunnen het lespakket kosteloos aanvragen tot eind 2012.

Lees ook:Jongeren in Volendam aan de drugs
Lees ook:Viva la Wifi meldt misstanden rondom internet op school
Lees ook:Amsterdamse scholieren gratis naar bios
Lees ook:Lespakket voor jongeren met schulden
Lees ook:Grolsch geeft heel Nederland rondje: ‘2 halen, 1 betalen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>