Niet gestudeerd, toch een baan

Toch aan de bak komen zonder dat je ene diploma hebt gehaald. Het kan nog, al kost het wel iets meer tijd dan met het felbegeerde papiertje op zak. Driekwart van de jongeren die voortijdig met de opleiding stoppen, vinden alsnog een baan.

Het duurt langer en de kans dat je een baan vindt is een stuk kleiner dan die van leerlingen die wel hun startkwalificatie hebben gehaald, maar het is mogelijk. In 2008 was 72 procent van de jongeren die in het schooljaar 2004-2005 met hun opleiding waren gekapt erin geslaagd toch een betaalde baan te vinden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van degenen die wel de opleiding afmaakte had 92 procent een baan.

Schooljaar 2004-2005, 100.000 jongeren van 15 tot 23 jaar verlieten hun opleiding op het voortgezet onderwijs of mbo. Meer dan de helft haalde het diploma niet (53.000).  Vier jaar later blijkt het overgrote gedeelte van deze jongeren toch een baan te hebben gevonden. Al hadden ze dat vlak na het verlaten van de school waarschijnlijk niet verwacht. In het eerste jaar na het beëindigen van de opleiding zat bijna de helft van de schoolverlaters nog werkloos thuis. De andere 57 procent was er wel in geslaagd werk te vinden.

Hadden ze wel een diploma gehaald dan was het waarschijnlijk een stuk sneller gegaan. Van de jongeren met een diploma had 81 procent in het eerste jaar na het afstuderen al een baan.

Bron: Telegraaf
Foto: By Tobias Wolter, from Wikimedia Commons

Lees ook:Jongeren doen het goed op school
Lees ook:Veel Spaanse jongeren zonder baan
Lees ook:Situatie op banenmarkt speelt geen rol bij studiekeuze
Lees ook:Aangenomen militairen toch niet welkom bij krijgsmacht
Lees ook:Verplicht naar school tot je 23e – Van Bijsterveldt geeft uitleg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>