SpangaS staat in het teken van slavernij

Foto: NCRV - Kastermans fotografie

Deze maand staat de jeugdserie SpangaS van de NCRV in het teken van slavernij. Nederland schafte bijna 150 jaar geleden als één van de laatste staten de slavernij af en de NCRV vindt het belangrijk dat dit onderwerp in SpangaS aan de orde komt. De makers van SpangaS laten hiermee de jonge kijkers weten dat de slavernij een belangrijk onderdeel van onze gemeenschappelijke Nederlandse geschiedenis is.

Misschien heb je vorige week wel de aflevering gezien waarin leraar Jochem Damstra in zijn les aankondigt dat de leerlingen van het Spangalis College een themaproject gaan doen over slavernij. Uiteindelijk wordt het slavernijproject op het Spangalis College afgerond met een werkstuk van de onderbouwleerlingen die na de geschiedenislessen onderzoek deden naar hedendaagse uitbuiting.

Conciërge Aldert vertelt dat zijn grootvader slaaf was. De leerlingen zijn erg onder de indruk van zijn persoonlijke verhaal. Uniek aan het verhaal van Aldert is het feit dat het gebaseerd is op de familiegeschiedenis van Felix Burleson, die sinds het begin deel uitmaakt van de vaste cast van SpangaS.

De inhoud van de uitzendingen over het thema slavernij zijn mede tot stand gekomen door onderzoek dat Felix Burleson in het verleden heeft gedaan naar de slavengeschiedenis van zijn familie in het Rijksarchief van Den Haag, het Notarieel Archief in Amsterdam en Het Burgerlijk en Domein Archief in Suriname. Felix’s grootvader leefde als slaaf op de plantage ‘Practica’ in Suriname.

www.spangas.nl.

Lees ook:SpangaS de Game; bezoek zelf het Spangalis College
Lees ook:SpangaS in het teken van kanker
Lees ook:Intimidatie op school in SpangaS
Lees ook:Geboeid door Tula, The Revolt
Lees ook:Is Suriname een Nederlandse provincie?

1 Reacties // Reageer

One thought on “SpangaS staat in het teken van slavernij

  1. sterre

    hoi

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>