Pabo studenten kunnen niet rekenen

Start je met een opleiding voor leraar of lerares, kun je niet eens rekenen. De eerstejaars studenten van de pabo hebben aan het begin dit jaar een test gekregen. Daaruit blijkt dat 80% voor de taaltest zakt en 100% voor de rekentest. Het niveau van de test is basisschoolniveau. Echt te vreemd. De pabo heeft een nieuwe regeling bedacht, wie na een jaar de taal of rekentoets nog niet haalt, mag de school verlaten. Straks bestaan er geen scholen meer door het tekort aan leraren. Maar aan de andere kant, als je zelf niet kunt rekenen, hoe moet je het een kind dan leren?

Lees ook:Hogeschool Ede beste HBO-school van Nederland
Lees ook:Yes-r nieuw gezicht van Taalkr8!
Lees ook:Zonder indrinken naar een schoolfeest
Lees ook:Taalunie krijgt jongerenraad
Lees ook:Oppas past op verkeerd kind

130 Reacties // Reageer

130 thoughts on “Pabo studenten kunnen niet rekenen

  1. drs JMM Rietjens

    Er staat dat 100% zakt voor de rekentest. Ik zou graag willen weten wat de gemiddelde score (en eventueel de standaardafwijking ) was en om hoeveel studenten het ging om beter te kunnen beoordelen hoe dramatisch dit resultaat nou echt is.

      /   Reply  / 
  2. Magali

    Sja..het fijne weet ik er niet van. De test is aan het begin van het jaar gehouden. Na 5 of meer jaren alleen maar een rekenmachientje te hebben gebruikt, kun je het rekenen snel afleren. Afleren doe je het natuurlijk nooit, maar op de basisschool hou je je er gewoon veel meer mee bezig. Dan weet je nog hoe je zoveel procenten van een bepaald bedrag uit de hoofd moet rekenen. Je zou de Pabo kunnen bellen voor meer specifiekere informatie, dat willen ze vast wel vrijgeven.

      /   Reply  / 
  3. Merel

    Wat een onzin! Die cijfers kloppen niet eens. Ik vraag mij af hoe dit is onderzocht! Er is zelf zo’n test geweest in mijn klas en niet IEDEREEN zakte daarvoor! Dus die honderd procent klopt al niet. Beetje raar dat alles zo zwart/wit wordt neetgezet hier. En zo’n test is juist goed! Als je niet goed kunt rekenen, kun je er op deze manier achter komen en eraan gaan werken, zodat je een goede leraar wordt!

      /   Reply  / 
  4. Magali

    De Pabo heeft die cijfers vrijgegeven. Vond het zelf wel een beetje vreemd dat 100% voor rekenen zakt. Je kunt door middel van zo’n test er inderdaad wel achterkomen wat je precies fout doet. Maar daar moet je wel gauw achterkomen want als je de toets binnen een jaar niet haalt mag je alsnog van school af!

      /   Reply  / 
  5. Jolien

    Ik heb ook een rekentest gemaakt op school. Dit is de wiscat-toets en die is verplicht voor iedereen op de pabo. Zit je onder een bepaalde score dan moet je van de pabo af. Ik ben eerstejaars en heb de test ruim gehaald. Ruim 60% van de eerste jaars op fontys tilburg heeft hem gehaald trouwens.

      /   Reply  / 
  6. Magali

    Owja, dat zit je op een goede school :P

      /   Reply  / 
  7. Janneke

    wij zijn twee pabostudenten (3e jaars duaal traject). De wiscat toets is een vrij moeilijke toets. Het merendeel van de eerstejaars zakt bij de eerste kans. Dat we slecht rekenen blijkt niet alleen uit zo’n test. Wat namelijke vreemd is, is dat we wel de toetsen halen als het gaat om vakdidactiek en de oefenstof die we hiervoor moeten kennen en kunnen. De Wiscat sluit hier totaal niet op aan. Je krijgt vrijwel geen hulp van school uit en je moet dus overal zelf achteraan. Tijdens onze mbo periode hebben wij totaal geen rekenen, taal of spelling gehad! Dus dat je na vier jaar hier en daar wat vergeten bent lijkt ons erg logisch! Maar een slechte rekenjuf wil nog niet zeggen dat je in het algemeen ook een slechte juf bent! En wij vragen ons of hoe een computer kan beoordelen of jij de rekenstrategieen wel of niet begrijpt. één verkeerd antwoord invoeren kost je meteen punten, dus je niveau wordt lager!
    Laat een leerkracht van groep 5 die wiscat toets maar eens maken! Wedden dat ook die zakt!

      /   Reply  / 
  8. Magali

    ik wil die test ook weleens maken

      /   Reply  / 
  9. Ilse

    Magali,

    Ik weet niet welke bronnen je gebruikt hebt, maar er klopt in ieder geval helemaal niks van jouw verhaal. Er is inderdaad een wiskunde toets, genaamd wiscat, gehouden beging dit schooljaar, een taaltoets moet nog komen, dus die cijfers kunnen al niet kloppen. Ik ben toevallig een van de mensen die de toets gehaald heeft, dus 100 % zakkers lijkt me wat overdreven. Er zakken wel redelijk veel mensen de eerste keer, maar halen ze het in het eerste jaar niet dan moeten ze van de opleiding. Verder is het ook nog zo dat deze toets niet op basisschool niveau is. Denk maar eerder aan 3e of 4e klas middelbare school. met vriendelijke groet, Ilse

      /   Reply  / 
  10. kaat

    Wat een onzin zeggg…. Ik ga de toets nu voor de derde keer herkansen !!! En hij is echt niet gemaakt op basisschool niveau.. want dan kon iedere gek deze toets maken !! Het is meer een havo/ahteneum niveau !! Wat een onzin echt waar !! En als je van het VBO afkomt en je hebt dit noooit van je leven gehad dit wiskunde niveau en als je, je dan zooo hoog hebt opgewerkt naar HBO niveau????? Nou ik weet wel beter…. hoop dat ik hem de volgende keer haal !

      /   Reply  / 
  11. wendy

    Nou ik heb die wiscattoets vandaag voor de derde keer gemaakt. Wat denk je weer niet gehaald!!! De eerste keer had ik een score van 115, daarna 117 en vandaag weer 115. Je moet trouwens een score van 119 halen.
    -Een rekentoets maken op de pc is ten eerste al niets.Je bent al je hele leven gewend om dat op een paier te doen. Achter zo’n scherm kan ik niet nadenken.
    -Ten tweede kijk je de vragen niet na. Je komt er dus nooit achter wat je wel en niet goed deed.
    -Ten derde af en toe geven ze niet aan hoe je het antwoord in moet vullen( afronden, heel getal)
    -Ten vierde een rekenmachine op de pc is ook niks. Je bent gewend om dat op je eigen te doen.
    -Ten vijfde krijg je geen goede oefensommen ervoor! De toetsvragen zijn veel inzichtelijker enz.
    -Ten zesde deze periode mocht je 5 euro gaan betalen als je bijles wilde.
    -Ten zevende hoofdrekenen is je afgeleerd na de basisschool. Je moest een rekenmachine gebruiken. En sommen als 12387- 7896 hoefde je ook echt niet in groep 8 uit je hoofd te kunnen. En 51 van 150 enz.

    Kortom ik kan wel door blijven gaan, er moet een oplossing voor komen.
    Die wiscattoets fuctioneerd op allerlei vlakken niet!!!

      /   Reply  / 
  12. Jacje

    Eerlijk gezegd vind ik deze opmerking erg vreemd. Voor myn gevoel had k de toets waanzinnig goed gemaakt,ik had uiteindelijk een 6,3. Viel me tegen maar in vergelijking met andere, er waren er 10 van de 21 in myn klas die deze toets gehaald hebben, en dus nog 10 die het niet aangedurfd hadden de eerste keer. Dus 33% wel gehaald in onze klas, 1ste jaars in Utrecht op Marnix. Beetje vreemd dan wat jullie zeggen en overigens heb ik de taaltoets ook gewoon gehaald!

      /   Reply  / 
  13. lon

    heej hallo,
    Ik weet niet eens meer hoe vaak ik de toets heb gedaan, maar ik heb ‘t nog steeds niet. Benm zelfs van pabo gewisseld,omdat ik bij de ene pabo van school moest vanwege deze toets. Nu heb ik de 1e kans op de tweede pabo ook nog niet gehaald. Iedereen denkt dat iedere gek ‘m kan halen, maar ik zou zeggen> give it a try! Dat je weet waar het probleem zit is helemaal onzin, zo zie je maar dat deze personen de toets zelf niet hebben gemaakt. Want je komt er nooit achter wat je nu daadwerkelijk goed of fout hebt beantwoord. Daarbij zijn er opleidingen waar je maar een gering aantal herkansingen krijgt, maar er zijn ook pabo’s waar je er zo vaak over mag doen als je zelf wil….iemand die het in een keer haalt komt trouwens eignelijk nooit voor!
    maar ja…nu maar hopen dat ik ‘m ooit een keertje haal! Maar ik irriteer me mateloos aan personen die doen alsof het niets voorstelt, en dat je dan dom bent.Het is ook totaal geen afspiegeling van de stof die je moet kennen en kunnen. Je weet veel meer dan er wordt gevraagd, maar er worden altijd weer andere zaken gevraagd….

      /   Reply  / 
  14. Rosanna

    Rekenen wordt op een ander niveau gevraagd dan wat je vroeger leerde (toen het nog klas heette, i.p.v. groep). Je behoort 80% van de score te behalen, om een voldoende (een 6) te halen. Ja, er wordt streng beoordeeld, maar geef de hogeschool eens ongelijk…

      /   Reply  / 
  15. Walter

    Lon schreef: “Maar ik irriteer me mateloos aan personen die doen alsof het niets voorstelt, en dat je dan dom bent.Het is ook totaal geen afspiegeling van de stof die je moet kennen en kunnen.”

    Waar hebben we het hier over: rekenen op groep 8-niveau, zesde klas lagere school!
    Hoe kunnen kinderen nu iets leren van iemand die de stof zelf niet eens beheerst? En met stof beheersen bedoel ik niet ‘antwoorden reproduceren’…

    En Wendy, als je schrijft: “Die wiscattoets fuctioneerd op allerlei vlakken niet”, dan zou ik me ook maar vast zorgen gaan maken over de taaltoets…

      /   Reply  / 
    1. manon

      groep 8 niveau, dat zeggen ze ja.
      Maar heb jij ooit wortel en pi gehad op de basisschool?!
      Ook helpen de zenuwen niet echt mee. Ik wil mijn hele leven al juf worden en heb hier erg hard voor gewerkt. Ik zit nu in mijn eerste jaar, sta een 8 gemiddeld, heb alles gehaald behalve mijn wiscat. Heb vrijdag mijn laatste kans. Ik heb er alles aan gedaan maar juist omdat ik weet dat dit het enige is waar ik het niet op kan halen klap ik dicht! Ik heb zelfs een 9 gekregen voor mijn stage! Ik ben een super lieve juf en rekenlessen zijn geen probleem! Ik kan alles aan iedereen uitleggen. Tuurlijk snap ik dat je op een bepaald niveau moet zitten, maar het is echt GEEEEEEN groep 8 niveau, dan moeten ze dat ook niet zeggen op opendagen!
      Ik snap niet dat je mensen hierop van de opleiding kan sturen! :(
      (zat er de laatste keer maar 1 puntje naast)

        /   Reply  / 
  16. henk hospes

    Ik ben mij nu aan het voorbereiden voor de rekenscreening van de verkorte hbo pabo opleiding. Ik bezit twee HBO opleidingen maar heb moeite met de oefenstof. volgens mij heeft dit veel meer te maken dat je in een aantal zaken minder goed meer getraind bent. wat mij opvalt is dat vanuit de opleiding weinig ondersteuning plaatsvindt en dat het oefenmateriaal niet goed aansluit bij de screening (te makkelijk).
    jammer dat in de media vaak een negatief beeld wordt geschets omtrent de pabo studenten en dat de studenten vaak geen weerwoord wordt gegund. ik weet bijna zeker dat als je ouders opgaven geeft die in groep 8 worden gemaakt de meesten deze niet goed zullen maken. zo dom zijn dus denk ik de studenten echt niet.

      /   Reply  / 
  17. Joris

    Zo’n slecht resultaat op de rekentest verbaast me niets. Het niveau is namelijk nogal teleurstellend. Ik zag laast bij een of ander jeugdprogramma een juf die aan een kleine quiz werd onderworpen en niet eens hoofdsteden van Nederlandse provincies kon noemen. Zo iemand geeft dan je kinderen les, ben blij dat ik de lagere school al heb gedaan! Het blijft ook raar dat je met zowel VMBO als VWO en alles wat daar tussenin zit naar de PABO kunt.

      /   Reply  / 
  18. Natashja

    Hallo,
    het is logisch dat je de basisstof moet beheersen van taal en rekenen. Wel is vreemd dat je als je de toets niet haalt gelijk van school moet. Ik sta voor groep 2 en heb twee stagiaires gehad die perfect voor de bovenbouw waren maar absoluut niet geknipt voor de onderbouw. Maar hier wordt niets van gezegd want ze gaan toch in de bovenbouw les geven.
    Waarom moet iedereen dan die rekentoets halen als je toch niet in de bovenbouw wilt les geven?!?! Als je in de bovenbouw stage loopt en dit gaat goed wil dit nog niet zeggen dat je het ook goed doet in de onderbouw!

    m.a.w. maak scheiding tussen onderbouw en bovenbouw en pas daar de les stof op aan!

    Groetjes (juf) Natashja

      /   Reply  / 
  19. ad

    mijn dochter volgt een 4-jarige MBO-opleiding. Na deze opleiding kan ze naar de PABO. Het niveau van deze opleiding is zo verschrikkelijk laag,ze heeft het hele jaar nog geen boek in haar handen gehad, diep triest gewoon. Als je dit zegt op een ouderavond, wordt er vervolgens tegen de leerlingen gezegd: pak je boek maar en ga er maar iets uit leren. Deze opleiding kan nooit goed aansluiten op de PABO. Dit is schijnbaar al jaren zo, er wordt gewoon niks aan gedaan.

      /   Reply  / 
  20. Magali

    ligt dat dan niet aan juist die MBO-opleiding? Een beetje raar.. je hebt toch van die instanties die checken of de scholen wel goed onderwijs bieden? Laat haar journalistiek studeren :P , niet zoveel school, maar je moet heel erg veel leren en maken..heel breed ook. van politiek tot economie en aardrijkskunde..

      /   Reply  / 
  21. judith

    bij de rekentoets is het zo dat je werkelijk niks mag doorstrepen (bijv een berekening, verklaring, wat dan ook). Je hebt geen kladblaadje, maar sommige mensen hebben nou eenmaal behoefte om te kunnen zien wat ze uitrekenen, omdat ze anders in de war raken, zoals ikzelf bijv.
    Ik weet zeker dat ik daardoor steeds zak (19,18,18 punten gehaald, je moet 20 hebben om door te gaan).
    En idd, ik heb ook nog geen boek in handen gehad.

      /   Reply  / 
  22. stef

    De rekentoets is behoorlijk pittig en dat je er het eerste jaar op afgerekend wordt maakt het maken van de toets een gespannen toestand. De school en de regering stellen de hoogste prioriteiten aan deze toets. Maar de lessen zijn er totaal niet op aangepast. Ik zit in het eerste jaar en we krijgen hoog uit 2 lessen per periode, terwijl er van tevoren veel meer beloofd wordt. Zo is het voor veel pabo-studenten niet haalbaar de toets te maken. Wat ook een feit is, is dat je misschien de toets niet gehaald hebt, maar je wel prima rekenles kan geven. Ik heb de toets niet gehaald, maar kan prima rekenles geven, ik denk dat dat voor veel meer mensen geldt.

      /   Reply  / 
  23. rene van heugten

    Hallo allemaal,

    Op deze pagina staat veel onzin en verstandige dingen door elkaar.
    als pabo-docent rekenvaardigheid voel ik echt de behoefte om hierop
    Het begint met de openingstekst: Het is onzin dat 100 % van de studenten bij de 1e afname zakt. Dat is rond de 70 %, ook opmerkelijk, dat wel.
    De oorzaak daarvan ligt (bij de start van het jaar) natuurlijk niet bij de pabo, maar in het middelbaar onderwijs. (havo/vwo, eventueel vmbo).

    De wiscat-toets toetst inderdaad een niveau boven de basisschool, ongeveer brugklas jaar 1. Terecht, want je hoort als leerkracht een rekenvaardigheid te hebben die boven het niveau van het merendeel van je kinderen ligt.

    Een uitvoerige beschrijving van de toetsconstructie en achtergronden vind je in het artikel “afrekenen op rekenen”, te vinden op de website van het cito.
    Ik stel voor dat eenieder zich daarin verdiept alvorens inhoudelijk niet onderbouwde argumenten aan te voeren.

    Mogelijk kan onze website je ietsje verder helpen: http://www.fontys.nl/pabo/eindhoven/projecten/rekenvaardigheid.
    (Ik weet niet zeker of je daar als buitenstaander bij kunt)

    Maar…. vaak ben ik het wel met jullie eens.
    De begeleiding van de rekenvaardigheidslessen alsmede de communicatie over de toets schiet op een aantal pabo’s erg te kort. Als de pabo’s helderder zouden vertellen wat ze voor niveau verwachten, goede begeleiding geven, met goede voorbeeldopgaven, zou het percentage geslaagden stijgen.

    100 % geslaagden acht ik (als docent) overigens onwenselijk. Sommige mensen bezitten echt een dusdanig gebrekkig rekenvaardigheid dat het onderwijs niet de juiste plek voor ze is. De kinderen verdienen beter.
    (Is die uitspraak prikkelend genoeg?)

    Ik wens jullie allen natuurlijk een succesvolle uitslag toe !

    Groet,
    René van Heugten
    Fontys Pabo Eindhoven.

      /   Reply  / 
  24. rene van heugten

    en bij deze nog de link naar het juiste krantenartikel, met de juiste percentages, zoals ze bij de start van deze discussie gebruikt hadden moeten worden:
    53 % en 100 % scheelt veel.

    Groet,
    René van Heugten
    Fontys Pabo Eindhoven

      /   Reply  / 
  25. Debbie

    Ik heb zelf mijn rekentoets ook nog niet gehaald. dit ligt bij mij niet aan de rekenvaardigheid op zich, maar vooral aan HOE je het het op papier plaatst. Voor mij ( en velen uit mijn klas met mij) zijn sommige stappen in het uitrekenen van een som zo vanzelfsprekend, dat ik die vergeet op te schrijven. En dus als je bepaalde stappen overslaat, of ze kunnen niet uit je berekening halen hoe je eraan komt, krijg je al geen punten voor de som. OOK NIET AL IS JE ANTWOORD JUIST!!! En op de pabo waar ik zit, zijn er wel degelijk studenten in 1 keer geslaagd voor de rekentoets.

      /   Reply  / 
  26. betty

    Ik ga in Assen naar de Pabo en wij hebben dit jaar ook de toetsen moeten halen. Bij ons is de rekentoets beter gemaakt dan de taaltoets. Maar alsnog zijn het moeilijke toetsen. Persoonlijk vindt ik het goed dat ze daar streng in zijn want als leraar moet je dat toch kunnen als je het aan kinderen wilt uitleggen. Wel hebben wij meerdere kansen gekregen en als de pabo de leerlingen hulp en uitleg geeft kunnen veel meer mensen de toetsen halen en doorgaan met de pabo.

      /   Reply  / 
  27. niet belangrijk

    Wat sommigen politiek de oplossing vinden voor het pabo-rekenen-probleem is in het hbo al usance. In het eerste jaar van hun studie krijgen de pabostudenten van de Hanze hogeschool een basisvaardigheidtoets rekenen aangeboden. Het niveau van deze rekentoets is groep 8+, oftewel het grootste deel van de vragen zit op groep 8-niveau met een paar vragen van een iets hoger niveau.
    De resultaten worden als voldoende beoordeeld indien 80% of meer goed beantwoord is. Wanneer een student er niet in slaagt om na vier keer een voldoende te behalen, moet hij de opleiding verlaten. Bij de rekentoets van de Hanze slaagt een kleine 50% van de studenten bij de eerste afname. Uiteindelijk haalt ongeveer 5% van de studenten na bijlessen en vier toetsen nog steeds geen voldoende. Deze studenten krijgen een negatief bindend studieadvies.

      /   Reply  / 
  28. Linda

    Het is niet zo dat pabo-studenten niet kunnen rekenen. De manier van rekenen is veranderd sinds de tijd dat deze studenten op de basisschool zaten. Alles moet verklaard worden en er mogen geen “trucjes” meer worden gebruikt. Daarbij is het een hele tijd geleden dat deze studenten uit hun hooft dingen uit hoefden te rekenen. Op middelbare scholen wordt alles met een rekenmachine uitgerekenend.
    Zelf heb ik deze toets ook nog niet gehaald, maar door te oefenen verwacht ik de eerstvolgende keer deze wel te behalen.

      /   Reply  / 
  29. Paul

    Echte Bullshit idd, die cijfers kloppen voor geen meter! Ik zit zelf ook op de Pabo en zat halen hem wel in 1x! Dus 100% is echt duimzuigwerk!

      /   Reply  / 
  30. S

    dat is dus NIET waar.
    Je moet minimaal havo hebben voor de pabo.

      /   Reply  / 
  31. christina

    Heyz allemaal,

    ik ben eerste jaars student en doe de pabo. Over een paar weken moeten wij de rekentoets maken, maar wat zo vreemd is: nu heb je ineens maar 3 kansen i.p.v de eerdere 5!!!!!!!!! Ik ben met een 8 geslaagd voor wiskunde, maar als ik oefentoetsen maak is die 8 helemaal niets meer waard!! Het is echt vet moeilijk…

      /   Reply  / 
  32. Pabo-studente

    Inderdaad, ik weet niet waar ze dit vandaan halen.
    Ik ben studente op de Pabo en ik heb met gemak de verplichte reken-, grammatica- en spellingtoets gehaald. En waarschijnlijk hebben ze pabo-studenten getest die net zijn begonnen met de studie en aan wie het dus nog makkelijk in vier jaar geleerd kan worden. Want, het is zo als het er staat, als je zelf niet kan rekenen kan je er al helemaal geen les in geven.

      /   Reply  / 
  33. Pabo-studente

    Geplaatst door S [ Antwoord ]
    07/09/2006, 18:04

    dat is dus NIET waar.
    Je moet minimaal havo hebben voor de pabo.

    Beste S, ik weet niet op wie jou reactie is..
    Maar ik heb VMBO en MBO gedaan, en zit ook op de Pabo, dus jou opmerking klopt niet..

      /   Reply  / 
  34. yvonne

    De meeste studenten van de pabo (pedagogische academie basisonderwijs) hebben moeite met rekenen. Meer dan de helft zakt de eerste keer voor de rekentoets die zij in het eerste jaar van de opleiding tot onderwijzer krijgen. Circa 35 procent heeft aan het einde van het eerste jaar nog geen voldoende voor de rekentest. Dit schat de NVORWO (Nederlandse vereniging tot ontwikkeling reken- en wiskundeonderwijs). Elke hogeschool heeft echter zijn eigen test �er is geen landelijke toets� waardoor het onmogelijk is precies aan te geven hoe goed de pabostudenten leren rekenen. Volgens de NVORWO en het Freudenthal-instituut speelt het probleem van onvoldoende rekenvaardigheden al jaren. Zij kunnen tal van voorbeelden geven van afgestudeerde basisschoolleraren die op rekenniveau net groep 6 aankunnen.
    Onderstaande opgaven geven een goed beeld van wat de pabo-student na een jaar moet kunnen.

      /   Reply  / 
  35. yvonne

    Handig rekenen: De student mag niet cijferen, maar moet handig rekenen. Een voorbeeldopgave: 437-198 = ?
    Oplossing: 437-200=237, 237+2=239

    Schattend rekenen: De student moet globaal schattend een probleem oplossen. Een voorbeeldopgave: Michiel rekent op zijn rekenmachine uit: 223,6 x 52,125 + 89,25. Hij neemt de uitkomst van het schermpje over, maar vergeet de komma. Hij schrijft op: 117444. Waar moet de komma staan? Licht toe!
    Oplossing: 223,6 x 52,125 rond je af op 200×50=10.000 89,25 rond je af op 90. 10.000+90 = 10.090 Dus de komma moet als volgt worden geplaatst: 11.744,4

    Verhoudingen: Een voorbeeldopgave: Een vliegtuig vliegt met een gemiddelde snelheid van 900 km per uur. Hoe lang doet dit vliegtuig over een afstand van 3150 km? Gebruik een verhoudingstabel.
    Oplossing: 1 uur: 900 km
    2 uur: 1800 km
    4 uur: 3600 km
    0,5 uur: 450 km
    3,5 uur: 3150 km

    Rekenvaria: De student moet creatief met getallen omgaan. De opgaven hebben vaak een puzzelachtig karakter. Een voorbeeldopgave: Ik heb twee getallen. Als ik ze met elkaar vermenigvuldig krijg ik 208. Als ik ze bij elkaar optel krijg ik 34. Welke twee getallen zijn het?
    Oplossing: Even proberen met gemakkelijke getallen waarvan je meteen de uitkomst weet: 10×24=240 (veel te hoog) en 5×29=145 (veel te laag). Dus het moet iets daartussen zijn.
    9×25 valt af, want de uitkomst daarvan eindigt op een 5.
    8×26 zou best kunnen, want de uitkomst daarvan eindigt op een 8. Uitrekenen: 8×26=208, klopt!

    Meten: Bij meten heeft de student te maken met grootheden als lengte, oppervlakte, inhoud, gewicht, tijd, enz. Het gaat om het inzicht van de student in de maten.
    Een voorbeeldopgave: Vul de juiste maat in:
    - de hoogte van dit lokaal is ongeveer 30 …..
    - de inhoud van een blikje cola is ongeveer 3 ….
    - het gewicht van een brood is ongeveer 0,8 ….
    - de oppervlakte van een leerlingentafeltje is ongeveer 35 …
    - de inhoud van een emmer is ongeveer 7000 ….
    Oplossing: respectievelijk: dm, dl, kg, dm2, ml

    Procenten Voorbeeldopgaven:
    a) 75 eieren van 1500 zijn gebroken, hoeveel procent is dat?
    b) Iemand geeft 5% van zijn loon uit aan clubs. Dat is 80 euro. Hoeveel verdient hij?
    Oplossingen: a) 1% = 15, 75 is dus 5%
    b) 5%=80, 1%=16, 100% is 1600 euro.

      /   Reply  / 
  36. El

    Hallo,

    Ik heb de wiscat-toets gemaakt en ik schrok omdat ik het niet had gehaald.Dit vond ik raar omdat ik de havo gehaald heb met een 8 voor wiskunde.Wiskunde is dus ook mijn sterkste punt, maar uit deze toets blijkt dit dus niet het geval te zijn.Ik kreeg sommen, waarvan ik mij niet herrinder dat ik dat in groep 8 uit me hoofd moest rekenen.

    Ook vind ik het dom dat ze jou rekenvaardigheid maar met één toetsje testen.Ze kunnen beter de studenten testen op rekenvaardigheid, als hier een week voor vrij gemaakt wordt.En elke dag een toets wordt gemaakt.

    Ik heb de opgaven van hierboven gemaakt en heb ze allemaal goed gemaakt, ook heb ik de rekentoets gemaakt van de voorrondes voor de AD krant(als ik me niet vergis) en daar had ik ook geen ene fout.

    Ik snap de uitkomst van de wiscat-toets ECHT niet!

      /   Reply  / 
  37. Salomon

    Het probleem is het aantal vrouwen dat naar de PABO gaat. Vrouwen zijn gewoon significant slechter in rekenenen dan mannen… Wat meer mannen in het basisonderwijs zou trouwens goed zijn om de delinquentie onder jongens wat meer naar beneden te helpen. Dus: kom op met positieve discriminatie voor MANNEN in het basisonderwijs en schop die niet meisjes die niet kunnen rekenen eraf…

      /   Reply  / 
  38. Salomon

    “schop die niet meisjes die niet kunnen rekenen eraf…” moest uiteraard zijn “schop die meisjes die niet kunnen rekenen eraf” ;-) , stresstypo

      /   Reply  / 
  39. Marian

    Ik vind het heel goed dat je de Pabo moet verlaten als je de rekentoets niet haalt. Als leerkracht moet je dit soort sommen beheersen! Ik doe zelf ook de pabo en ik ga de rekentoets vrijdag maken. Of ik hem haal? ik hoop het! Maar haal ik hem niet heb ik nog 2 (!!!!) kansen. Dit vind ik vrij veel!
    Haal ik het niet, heel jammer maar dan heb ik de capaciteiten niet in huis om voor de klas te kunnen. Blijf realistisch! Je kunt het, of je kunt het niet.
    Hoe moeilijk we er allemaal ook over doen.. het enige dat we kunnen is het accepteren.

    Succes allemaal!

      /   Reply  / 
  40. Marian

    En ik sluit me aan bij Salomon.. Meer mannen voor de klas! Dit betekent niet dat leraressen uitgeroeid moeten worden.. Maar ik zou het fijn vinden als ik straks wat mannelijke collega’s erbij heb!

      /   Reply  / 
  41. Nienke Raatgeep

    Ik heb net zelf 4 jaar PABO achter de rug. Ik ben op de HAVO geslaagd met een 8 voor rekenmachientjeswiskunde…
    Toen kwam ik op de PABO en zakte 3 maal voor mijn rekentoets, samen met 80% andere eerstejaars studenten. Dan te bedenken dat wij toen nog college hebben gehad voor wij tentamen kregen. De eerstejaars studenten die nu op school komen zakken allemaal grandioos. Vind je het gek als je 5 jaar of langer niet meer echt uit je hoofd hebt gerekend? En nee…dan gaat het niet om het simpel opschrijven van de sommen, maar het noteren hoe jij aan die uitkomst komt. Ik weet zeker dat half Nederland voor de toets zal zakken als zij het gaan proberen.
    Niet omdat zij het niet kunnen: simpelweg omdat zij het verleerd zijn. Dat kan namelijk wel!
    Ik vind die WISCAT toets grote onzin. Straks zijn er geen leerkrachten meer over: niemand kiest meer voor de PABO. Er komt lerarentekort en de kinderen kunnen niet eens meer naar een fatsoenlijke school omdat de regering dan ineens weer mensen uit het bedrijfsleven met die kids laat werken. Zij kunnen misschien wel rekenen, maar waar blijft de uitleg op goed niveau en de inhoud van de rest van de vakken??? Zo blijft de spiraal verdergaan…
    Degene die dit achterlijke beleid bedacht heeft, moet het onderwijs op de PABO gewoon weer terugdraaien naar hoe het vroeger op de kweekschool ging. Hoe komt het anders dat die leerkrachten wel kunnen rekenen en spellen? Omdat zij gedrild zijn en college achter college kregen. Zij moesten de tafels opdreunen en kregen meer praktijk dan didactiek. Wij krijgen op de PABO de grootste onzin. Het echte werk leer je echt pas in de praktijk en vrijwel zonder achtergrondkennis sta je voor een groep 8 met zwetende oksels omdat jij op de PABO alleen geleerd hebt welke kraal je als eerste aan moet raken op je abacus en of dit wel pedagogisch verantwoord is! Gezeik vind ik het!
    Wanneer deze studenten voor hun tentamen slagen, zien ze drie jaar lang alleen maar breukenspellen en andere IB materialen voorbij komen: geen sommen, geen procenten. Dat was alleen maar om je P te halen jongens! In jaar 4 kregen wij nog wat breuken: om je geheugen op te frissen….
    Hoe diep is de belangrijkste basis van de samenleving gezakt wil ik dan weten?

      /   Reply  / 
  42. olga

    Ik ben zelf ook pabo 1 student en heb de wiscat toets van het eerste jaar net gehaald. maar ik vind dat er door de kranten en media een verkeerd beeld wordt neergezet!! De toets die ik heb gemaakt was behoorlijk moeilijk, dat wil niet zeggen dat wij pabo-studenten dom zijn omdat we het niet halen. Er wordt gezegd dat het op groep 8 niveau wordt afgenomen en dat kan best wel kloppen maar dit soort sommen heb ik toch echt nooit gehad in groep 8 terwijl rekenen in die tijd mijn beste vak was!!! In deze toets komt o.a hoofdrekenen voor waarin je 15 min. krijgt om 15 sommen uit te rekenen, hierbij mag je geen kladblaadje gebruiken. (wat leerlingen in groep 8 voo dit soort sommen wel krijgen). bij hoofdrekenen denken mensen aan sommen zoals 1284+892=… dit soort sommen verwachtte ik ook. Maar we kregen sommen zoals: 6 3/4x 2 3/8. ja ga dat maar eens uit je hoofd uitrekenen en dat binnen een minuut..dus laten de mensen die dit zeggen eerst de toets zelf eens maken voordat ze gaan oordelen!!!

      /   Reply  / 
  43. Maarten

    Hello,

    wat een bullshit joh van die 100%. ik heb net de rekentest gedaan en gehaald. Tevens de rest van de klas ook bijna allemaal..
    en als jullie gaan zeggen dat pabo-studenten dom zijn, dan ga je die test toch ff lekker zelf proberen!

    laterzzz

      /   Reply  / 
  44. YueOn

    wie kan mij die test mailen ?

    via google kon ik hem niet vinden helaas.

    ik ben btw een CE student…

      /   Reply  / 
  45. Johnny

    Is de PABO wel een HBO? Vroeger was het een MBO. We hebben wat geplust, e voila we noemen het een HBO. Dit degradeerd echte HBO-ers. Wat kwalijk is dat deze mensen “onderwijzers” worden op lagere scholen.

      /   Reply  / 
  46. Hj

    Ik heb ooit eens de pabo in deeltijd gevolgd, veel geleerd,…over hoe het niet moet. De goede docenten niet nagesproken, de meesten stonden mijns inziens wel heel ver af van de werkelijkheid.
    Indertijd waren twee toetsen van belang enerzijds de rekentoets anderzijds de spellingstoets. Er waren drie toetsmomenten in een jaar, m.a.w. haalde je het niet, dan kon je de opleiding vergeten.
    Er werd overigens weinig of geen aandacht besteed om studenten bij te spijkeren, je zocht het maar uit, maar wel ieder jaar collegegeld vangen. Het was zelfs zo dat het opleidingsinstituut de docenten een bonus gaf van €500,- !

    Of deze toetsen zaligmakend zijn, waag ik te betwijfelen daar zij een alleen een momentopname zijn.
    Dat een toekomstig onderwijzer moet kunnen rekenen en spellen staat buitenkijf, maar dat je op een opleiding te horen krijgt dat je niet kunt rekenen omdat je de wizcat toets niet haalt slaat naar mijn mening de plank volledig mis. De wizcat toets zorgt voor de meeste studenten voor onrust en angst, dit fenomeen doet zich ook voor bij leerlingen van groep 8 die de cito-toets moeten maken, is dit bedoeling van een opleiding die iets anders pretendeert te zijn dan angst?

    Wat is een leraar ? iemand die veel kennis bezit ? of iemand de meeste leraren voortbrengt !

    Voor de rekenratten oder ons.
    Ik heb een vaatje bier van 4 liter, ik gebruik glazen van 0,25cl.
    Hoeveel glazen bier kan ik tappen ?
    Het antwoord is volgens de rekenmeesters 4 x 4 = 16 glazen.
    De werkelijkheid is anders circa 13 glazen, rara hoe kan dit ? 1 glas schuim neem ik op de koop toe, wat is er dan met de andere twee glazen gebeurt ?

    Met groet
    Hj

      /   Reply  / 
  47. Ker

    Ik heb zelf afgelopen donderdag de toets gehad. Hij is vrij pittig. 9 van de 14 mensen uit mijn klas hebben de toets met gemak gehaald. Ik heb zelf ook een goede score, maar voor mij is het nog even afwachten, omdat mijn toets echt veel te lang doorging. Je hoort 35 vragen te krijgen, maar een aantal klasgenoten kregen er maar een stuk of 20. Bij mij echter bleven de vragen maar komen en uiteindelijk zat ik wel richting de 50 vragen. Ik ben 40 minuten langer doorgegaan, en nu is het afwachten hoe CITO hier mee omgaat. Maar de toets is wel goed te doen. En ik snap niet dat jullie met die getallen rondsmijten! Die kloppen niet! Er worden foutieve getallen gebruikt, en dat is erg belachelijk. Als je nu zegt: ik doe pabo, dan krijg je als reactie: dan kan je vast niet rekenen.. Nouja zeg! Belachelijk! Wie heeft de toets nog meer gemaakt? Hoe vond jij hem?

    Groetjes, ker

      /   Reply  / 
  48. catelijne

    de rekentoets word steeds moeilijker..
    vorig jaar was het 116 pnten die je moest hebben om minimaal je P(propedeuse) te kunnen halen, dit jaar is het verhoogd tot een score van 140, dus de leraren die er komen worden steeds slimmer in het rekenen. En oja, ik denk dat het komt doordat er inderdaad veel met rekenmachines word gerekend. Ik heb altijd (hoofd)rekenen leuk gevonden, en ben er altijd wel redelijk in geweest.. Maar als je het op de basisschool er al goed in was, dan komt het allemaal wel goed. Anders ook wel, alleen een langere weg..

      /   Reply  / 
  49. Jessy

    De PABO studenten mogen het dan zo slecht gemaakt hebben. Maar omdat het al redelijk meteen in het begin wordt afgenomen heb je vrij weinig oefening gehad. Daarbij worden ook alléén de PABO studenten erop getest, en de andere studenten niet! Als ze dat zouden doen zouden jullie het er vast (net zo) beroerd, of nog beroerder vanaf brengen.

      /   Reply  / 
  50. Loes

    Ik vind deze onzin nergens op slaan zit zelf ook op de pabo eerste jaar en heb de rekentoets wel gehaald, maar door veel te oefenen!!!
    Als je als pabo student een rekentoets krijgt hoor je hier oefenmateriaal voor te krijgen en dat krijg je niet op de Pabo je krijgt geen les in rekenen en taal en vindje het dan gek dat je na voor sommigen 8 jaar lang geen rekensommetjes meer hebt gemaakt een rekentoets waarbij 35 vragen uit het hoofd gedaan moeten worden je dat na 8 jaar met de rekenmachine gewerkt te hebben nog kunt??
    De pabo moet gewoon een periode bijles geven en daarna pas een toets geven en iedereen moet niet zo dramatisch doen over die toets!! hij is haalbaar met weer LES in rekenen en 100% die het niet gehaald hebben is dikke onzin want er zijn best mensen die het hebben gehaald. Deze stelling slaat dus werkelijk waar nergens op

      /   Reply  / 
  51. Lianne

    Wat een drukte over die toetsen! Ik zit nu in het eerte jaar van de pabo in Zwolle en heb vanmorgen de taaltoets en een aantal weken geleden de rekentoets gemaakt beide van cito op de computer. Ik heb ze allebei ruim gehaald. De rekentoets heeft de helft van mijn klasgenoten ook gehaald, de taaltoets was minder goed gemaakt: 6 mensen uit mijn klas haalden deze toets maar. Maar waar maken jullie je eigenlijk druk om? Het is mooi als je toets direct haalt, maar als je hem niet haalt wordt je bijgespijkert op de pabo en haal je hem in de herkansing. Zo niet, dan lijkt het me inderdaad beter dat je van school gaat, want het lijkt me niet juist als een leerkracht minder niveau heeft dan de leerlingen. Verder wil ik nog even reageren op die uitspraak van Salomon. Jij beweert dat meisjes slechter in rekenen zijn dan jongens. Hoe onderbouw jij dit? Ik ben ook een meisje en heb de rekentoets gehaald met een score van 197 (norm was 103 en het maximum 200). Ik ben benieuwd wat jou score was, als jongen. Ik ben het overigens wel met je eens dat er meer mannen bij het basisonderwijs moeten komen.

      /   Reply  / 
  52. Ronald

    Dag mensen,
    Ik ben 1e jaars student in Utrecht aan de PABO en ik heb de rekentoets gehad. Ik vind dat iedereen het ZWAAR onderschat.
    Al die mensen die vinden dat PABO studenten niet kunnen rekenen moeten zelf die toets eens gaan maken. Iedereen denkt dat groep 8 niveau een eitje is. DAT IS HET NIET! Het is heel lastig, je heb het wel geleerd maar ben het weer vergeten. Ja, het moet worden opgehaald ja, maar je moet er niet zo makkelijk over denken…..

    Oja,…ik ben voor mijn rekentoets met een gemiddelde van 121 punten geslaagd! ;)
    Morgen mijn taaltoets…

      /   Reply  / 
  53. Hieke

    Dag allemaal,
    Ik ben het helemaal met Ronald eens. Het is alleen niet zo dat deze toets groep 8 niveau is. Het is groep 8+ niveau. Dit betekend dat er stof in voorkomt die velen onder ons pabo studenten nog nooit heeft gehad. Op de middelbare school concentreren ze zich namelijk erg sterk op wiskunde in plaats van rekenen. Bovendien komt inderdaad het rekenmachientje erbij. De pabo toets is dus ook alles behalve het niveau van je leerlingen. Als je voor deze toets slaagt, zit je ver boven het niveau van groep 8 en dat moet ook, aangezien je alle leerlingen uit groep 8 uitgebreid moet kunnen begeleiden. Wat wel vreemd is, is dat er naar pabo studenten alsmaar wordt verwezen. Dat wij nou getoetst worden, betekend niet dat studenten van andere studies hoger zullen scoren. het slechte reken niveau is een algemeen probleem. Verder ben ik het met de genoemde percentages in het begin het helemaal niet eens, er is allang bekend dat het zwaar wordt overdreven over het niveau. Ik heb mijn rekentoets met 100% gehaald en mijn taaltoets met 90%, maar dit betekend niet dat ik meteen vind dat mijn studiegenoten dom zijn, integendeel ze werken keihard voor die rekentoets en gaan met sprongen vooruit en kunnen de toets echt wel, het is een kwestie van alles weer boven halen, herhalen en oefenen. Maar het niveau hebben ze echt wel omhet uiteindelijk gewoon te kunnen halen.

    Btw Ronald, hoop dat je taaltoets gelukt is!!

      /   Reply  / 
  54. Valeska

    Hey allemaal,

    Natuurlijk moet je als leerkracht een 8+niveau hebben als je voor de klas staat. Maar ik zit nu in het 1e jaar en je krijgt de toets idd na jaren niets te hebben gedaan aan rekenen. Ik heb mijn eerste toest niet gehaald, nog twee pogingen te gaan. Maar wat gebeurd er in de tussen tijd, we krijgen nog twee lessen waarin je vragen kunt stellen. Leuk en aardig, maar ik kan nergens zien wat ik fout heb gedaan en dus weet ik niet waar ik wat over moet vragen. Met andere woorden je moet het zelf maar uitzoeken, want les krijg je niet!!!
    Wij worden opgeleid tot goede leerkrachten die de kinderen uitleg moeten geven op hun niveau. Hoe moeten we dat leren als we zelf (les)krijgen van leraren die geen les geven????

      /   Reply  / 
  55. me

    hallo iedereen

    ik zit nu in 3 havo ik moet nu beginnen met profielkeuzes. ik ben van plan om na deze school naar de pabo te gaan, maar na dit te lezen hoop ik dat die toets niet zo moeilijk is als jullie zeggen. maar ik snap niet dat als je op een basischool les wilt geven, je hele moeilijke toetsen krijgt. okay je moet natuurlijk slimmer zijn dan je leerlingen maar als je de verhalen hoort dan lijkt het mij dat ze wel heel streng rekenen.
    maarja ik hoop dat het mij wel lukt, in iedergeval bededankt voor de tips dat er veel hoofdreken in voor komt, daar ga ik dan wel extra op oefenen.

    groetjes me.

      /   Reply  / 
  56. seyma

    Er moet ook gekeken worden naar de begeleiding die de pabo studenten krijgen bij rekenen.Het kan best dat ze slecht in zijn maar het kan altijd beter worden door goede begeleiding…heel vaak is het zo dat er op de opleiding niet goede lessen in rekenen wordt gegeven en er weinig boeken of oefenwerk is..

      /   Reply  / 
  57. Daan

    Zo echt wat een reacties allemaal..

    Hebben jullie trouwens een idee waarom die toetsen zo slecht gemaakt zijn?

    Door gebruik en invoering van rekenmachine? Of misschien door de onbenulligheid!!

    Anyways let me know!!

      /   Reply  / 
  58. Myrna

    Nou sorry wendy, maar dat moest ik echt wel uit mun hoofd kunnen in de basisschool.. en ik ga volgend jaar de pabo doen, dus ik ben benieuwd hoe het gaat, maar ik heb atheneum gedaan, dus misschien dat het iets beter gaat als het gaat om inizchtm, want wij hebben alleen maar inzicht sommen op toetsen

      /   Reply  / 
  59. David

    De rekentoets kan middels een berekening van de score via de pc een zeer betrouwbare meting geven van de daadwerkelijke niveaus van PABO studenten. Bovendien de WISCAT is door de COTAN, te weten de instantie de toetsen beoordeelt, als zeer betrouwbaar en valide gekenmerkt. Daarnaast is de reactie van de PABO’ers en aanstaande PABO’ers nogal overtrokken. Uit onderzoek van de afgelopen 25 jaar komt naar voren dat het niveau van de PABO-studenten drastisch gedaald is. Het huidige niveau ligt al jaren ver onder het vereiste niveau. Het is de nonchalance, gebrek aan zelfreflectie en onbereidwilligheid van PABO’s om toe te geven dat het onderwijs tekort schiet die ertoe heeft geleid en zal blijven leiden dat het taal- en rekenniveau daalt. Al sinds jaar en dag worden de docenten van de PABO en PABO’s in het algemeen de hand boven het hoofd gehouden door de inspectie en de NVAO. De kwaliteitseisen zijn de afgelopen 25 jaar steeds meer bijgesteld naar beneden om de PABO ter wille te zijn. De struisvogelhouding van de PABO’s heeft echter ertoe geleid dat de afgestudeerden, de huidige studenten alsmede de mogelijk toekomstige studenten op het gebied van reken en taalonderwijs slecht zullen worden opgeleid. Onderzoeken door het Freudenthal Instituut en aanverwante onderzoeksinstituten hebben dit keer op keer uitgewezen. De NVAO en de VAR heeft hier ook talloze malen op gewezen. Het zouu goed zijn als de docenten en de studenten van een/de PABO(‘s) middels strenge maatregelen zouden worden aangepakt.

    David
    Opleider/docent

      /   Reply  / 
  60. Lonneke

    de wiscat toets die op de PABO gegeven wordt is op het niveau van de beste leerling uit groep 8 tot leerlingen van de brugklas VWO,

    de rekenopgaven die deze leeringen maken zijn heel anders dan de wiskunde die de meeste PABO-studenten 5 jaar of meer hebben gehad.

    op de middelbare school leer je wiskunde, geen rekenen. Het is niet erg wonderbaarlijk dat na 5 of meerdere jaren de meeste studenten de ezelsbruggetjes van groep 8 niet meer weten.

    voor deze rekenopgaven hoef je geen inzicht te hebben, je moet alleen maar stappen volgen. En als je de stappen niet meer kan herinneren dan maak je fouten.

    Het is dus niet een questie van dom of onbenullig zijn, het is gewoon een questie van stappen kunnen herinneren

      /   Reply  / 
  61. tanja

    Ik heb de toets gisteren voor de tweede keer gemaakt en ik heb hem gelukkig gehaald. de eerste keer was ik behoorlijk gezakt maar ik heb abnormaal veel zitten rekenen! als je het echt graag wilt halen en je kunt niet goed rekenen moet je er echt superveel voor doen en dan haal je het wel!

      /   Reply  / 
  62. Irma

    Ten eerste wil ik kwijt dat de mensen die de reken en taaltoets niet hebben gemaakt, hier ook helemaal niks maar dan ook niks over kunnen zeggen. Hij is wel degelijk moeilijk..ga hem eerst zelf maar eens maken voordat je je commentaar geeft op de pabo studenten. En steeds maar zeggen dat pabostudenten dom zijn op het gebied van rekenen en taal..lekker makkelijk gezegd..wanneer deze toets werd afgenomen bij alle eerste jaars van alle hbo-opleidingen dat komen jullie er achter dat de rest op net zo’n niveau zit als alle pabostudenten. Omdat de toets alleen bij de pabostudenten wordt afgenomen, komen we ook alleen maar bij deze studenten erachter of ze op het goede niveau zitten of niet. En de rest van het hbo kan lekker zijn mening en commentaar gaan zitten geven, omdat zei die toets toch niet hoeven te maken. Wedden dat als de rest van het hbo deze toetsen moesten maken, er net zoveel zakken..

      /   Reply  / 
  63. ks

    Dat je als leerkracht goed moet kunnen rekenen en schrijven (grammatica/spelling) dat is een voorwaarde om in het onderwijs te mogen werken. Logisch!

    Over de wiscat heb ik wel sterk mijn TWIJFELS! Studenten halen voor cito toetsen van voorgaande jaren de hoogste score (A) en zakken toch voor de wiscat. Je zou kunnen zeggen ja maar de wiscat is groep 8+ niveau. Prima………

    Vreemd blijft wel dat je ook moet kunnen werken met kwadranten en az en z2 formules om de baan van de maan om de zon uit te rekenen. Hallo overheid van Nederland ?????? Waar zijn we mee bezig….. Als je zulke vragen krijgt tijdens de wiscat en de uitslag blijkt dan dat je het nog steeds niet hebt gehaald……………………………….

    Precies….. hoeveel moet je als leerkracht echt weten, wat is functioneel…….?????

    Ik voorzie zelf relatief grote problemen door deze toets. Er is een tekort aan leerkrachten. Het niveau moet opgekrikt worden want dat is inderdaad te laag. Maar laten ze dat dan op de basisschool en middelbare school al aanpakken, voordat ze gelijk zulke eisen (in mijn ogen te hoog en niet meer funtioneel) gaan stellen.

      /   Reply  / 
  64. Sandra (vierde jaars pabo)

    Soms vraag ik me af waar mensen zich mee bemoeien. Ik wil niet ontkennen dat het niveau van taal en rekenen op de pabo te laag is. Dat daar over gediscussieerd wordt, oké.
    Maar zorg er dan alsjeblieft voor dat je zelf geen taal fouten in je stukje hebt!
    1. “ wie na een jaar de taal of rekentoets nog niet haalt,” Even voor de duidelijkheid als je een woorddeel wilt weglaten moet je een weglatingsteken gebruiken, een streepje dus.
    En dan zou je natuurlijk ook nog over de zin “De eerstejaars studenten van de pabo hebben aan het begin dit jaar een test gekregen” kunnen vallen. Het klinkt natuurlijk veel beter als je daar het woord “van” tussen zet.
    Dus, Magali, als je nog een keer ergens over gaat zeiken, lees je tekst dan een keer extra goed door. Je zit te zeiken dat studenten van de pabo geen basisschoolniveau hebben maar, je hebt het zelf ook niet!
    Ik weet niet wat jou rekenniveau is maar als dat net zo slecht is als dat van taal, dan mag ik hopen dat jij dit beide nooit aan iemand zal gaan geven!

      /   Reply  / 
  65. sascha

    ik vind het erg raar al die ophef over de wiscat toets. kijk naar het AD: mensen doe nu de test! kijk of je net zo slecht rekend als pabo studenten.. ik ben zelf die test gaan doen (wel 5 hele vragen) en dit waren vragen als 5 x 25 en 100:8 nou sorry hoor.. maar zo is die wiscat toets totaal niet! de wiscat toets zijn eerder dingen als: 0,246 : 7358 (uit je hoofd wel te verstaan) ik ben benieuwd hoeveel mensen dat tegenwoordig nog kunnen in dit rekenmachine tijdperk.
    ik heb hem van de week voor de tweede keer weer niet gehaald. erg jammer. ik heb nu nog een kans als ik hem dan weer niet haal wordt ik van de opleiding af getrapt terwijl ik toch echt mijn stage met een ZG heb afgerond na het eerste semester. je wordt niet door school maar door de overheid van de opleiding afgezet (dit is net even anders dan dat er in een bovenstaand stukje stond) los van deze wiscat toets is er ook nog een rekentoets van de pabo zelf die je moet halen wil je je propedeuse halen. hier heb je ook 4 kansen voor. 2 in het eerste jaar en 2 in het tweede jaar, wederom, als je deze niet haalt wordt je van de opleiding verwijderd. als de opleidingen zelf al een rekentoets hebben.. waarom moet er dan ook een van de overheid zijn die totaal geen zicht erop heeft?? en hoezo moet het dan ook nog perse op de computer?? er staan geen duidelijke instructies over hoe je iets moet intypen. moet je 12.000 typen of 12 000 of gewoon 12000 je weet het niet! en als je het fout neerzet naar de zin van de computer wordt het fout gerekend terwijl er wel het goede antwoord staat…
    ik zou kijken kijk op deze site:
    http://www.basisvaardighedenrekenen.wolters.nl/
    dan kan je zelf een soort van oefentoets maken
    maar let wel, je moet 80% goed hebben om te ‘slagen’ volgens de landelijke norm en hier staan geen dingen in als pie en schaduw berekenen die je in de wiscat toets wel terug vind.. (hoe bedoel je groep 8 niveau… )

      /   Reply  / 
  66. Adrienne

    Ik sta inmiddels 4 jaar voor de klas en heb beide toetsen gewoon de eerste keer gehaald! Ik vind het niet meer dan terecht dat de mensen die de toetsen niet halen, van de Pabo afgeknikkerd worden. Je zou je kind toch ook niet toevertrouwen aan iemand die de taal niet beheerst. Om over rekenen nog maar te zwijgen! Ik ben het dus helemaal eens met Sandra! Maar Sandra in jouw stukje staan ook taalfouten hoor! ‘Ik weet niet wat jou-W- rekenniveau is maar als dat net zo slecht is als dat van taal, dan mag ik hopen dat jij dit beide nooit aan iemand zal gaan geven!’ OEPS

      /   Reply  / 
  67. Daisy

    Sascha, ik ben het helemaal met jou eens! Ik heb zelf de pabo-rekentoets al lang gehaald maar die stomme computertoets wil gewoon niet! En Adrienne, weet je zeker dat je de wiscat heb gemaakt? Ik vraag me af of je weet waar je over praat. Natuurlijk moet een leerkracht boven het niveau van groep 8 zitten! Maar dat zit ik ook. Ik kan alleen niet met zo’n digitale toets omgaan waarbij je helemaal niet ziet waar je bent, hoeveel tijd of vragen je nog te gaan hebt en je kunt ook geen vragen overslaan en daar later op terug komen. Iets wat mij dus mateloos ergert. Ik moet de wiscat over 8 weken voor de derde en laatste keer doen. Ik begreep uit andere verhalen dat zij deze toets wel 4x mogen maken (???) De eerste keer had ik 101 van de 103 punten, de tweede keer 102 van de 103 punten en als ik hem dus de derde keer niet haal moet ik van de pabo af!!! Terwijl ik alle overige vakken al voldoende heb afgesloten!!! En nog maar niet te spreken over alle studiekosten die je aan de IB-groep moet terugbetalen… Terwijl je er zelf niet eens voor gekozen hebt de opleiding te verlaten. Nou, ik heb mijn zegje ook weer even gedaan. Voel ik me opgelucht? Niet echt. Die klotetoets moet gewoon weg!!

      /   Reply  / 
  68. Nathalie

    Met groeiende verbazing heb ik vele reacties gelezen op de reken- en taaltoets die worden afgenomen op de Pabo. Ik mag hopen dat de vele taalfouten die ik tegenkwam te maken hebben met de emoties die vrijkwamen bij het schrijven, anders heb ik weinig hoop voor de nieuwe generatie leerkrachten.

    Rekenen en taal nemen het grootste gedeelte in van het onderwijs, of dat nou spelenderwijs is in de laagste groepen of op een behoorlijk niveau in de bovenbouw. Het lijkt me niet meer dan normaal dat je eigen niveau dat van de (meeste) kinderen overstijgt. Natuurlijk moet ook gekeken worden naar de aansluiting die je hebt met de kinderen, maar als je geweldig bent met kinderen, maar je kan geen som op niveau grope 6/7 uitleggen, dan is leerkracht niet jouw vak. Ga dan een ander beroep zoeken waarbij je met kinderen kan werken.

    Al jaren wordt geroepen dat het niveau van Pabo studenten te laag is, maar als ik lees wie hierboven zichzelf allemaal geschikt vindt om voor de klas te staan, ‘ook al hebben ze bepaalde toetsen niet gehaald’, dan verbaast me dat niet zoveel.

    Als ouder wil je toch kwaliteit voor de klas? dat betekent niet bezuinigen en daarom maar onderwijsassistenten les laten geven (zijn ze niet voor opgeleid en worden ze niet voor betaald) en de wetenschap dat degene die daar staat het ook kan! Op alle gebieden, want dát is de bedoeling; dat je van veel onderwerpen genoeg af weet om op basisonderwijsniveau les te kunnen geven.

    Succes voor degenen die nog moeten; oefen ze en dan komt het vast wel goed. En zo niet; misschien is het onderwijs dan niet jouw ding. En dan zou ik als ouder ook niet willen dat jij m’n kinderen ‘les’ geeft..

      /   Reply  / 
  69. ks

    Het is wellicht verstandig dat de mensen die geen ervaring hebben met de WISCAT gewoon hun mond houden.

    De wiscat is weldegelijk pittig! En gaat veel verder dan groep 8+ niveau.

    Natuurlijk moet je goed kunnen rekenen en dat ook kunnen verantwoorden, maar zeg eens eerlijk…..

    WAT MOET JE IN GROEP 8 MET KWADRATEN, MET HET GETAL PIE, STELLING VAN PYTAGORAS ETC….

    Ook bovenstaande onderdelen moet je beheersen om wiscat te halen, hoeveel leerkrachten die al een aantal jaar werken of die net afgestudeerd zijn kunnen dit?

    Denk eens goed na voor je een oordeel veilt! Erg gaan nu heel wat toekomstige leerkrachten naar huis. Op de pabo blijven alleen de besten in de zaakvakken over, welke in dit ‘wiscat’ geval niet relevant zijn.

    Je mag dan nog zo goed zijn in rekenen en taal, maar als je het niet kunt uitleggen, als je niet echt een kinderhart hebt…….Nou vul maar in! laten we niet vergeten dat pedagogiek ook ZEER belangrijk is! Laten we deze kwaliteiten in het onderwijs dan ook benutten en van elkaars kwaliteiten gebruik maken :-) )

    Ik ben benieuwd naar reacties!

      /   Reply  / 
  70. milou

    reactie wendy:
    Hoi wendy ik las dat jullie 119 punten moeten halen voor de rekentoets maar wij moeten er 103..Dit staat ook in het landelijke regelement!Als ik jou was zou ik het nog even nakijken want dit zou betekenen dat je het wel gehaald hebt!Ben je nu van school af?

      /   Reply  / 
  71. amy

    ik kwam toevallig op deze blog omdat ik aan het proberen ben om mijn dochter zelf bijles te geven et rekenen aangezien ze dit tot haar grote frustratie op school niet krijgt,een kind van de basisschool krijgt constant de kritiek dat het niet goed gaat met rekenen maar als ik jullie stukken zo lees dan erger ik mij best wel.
    Ik begrijp overigens wel jullie situatie maar als het voor jullie al zo moeilijk is..laat staan hoe een kid zich dan voelt vooral als een docent de tijd niet (wil of kan?) nemen om even extra uitleg te geven.Mijn dochter wordt er in ieder geval erg triestig van en moedeloos..en ik ook.
    Maar waar kan ik in hemelsnaam uitleg vinden zodat ik die sommen ZELF kan uitleggen?

      /   Reply  / 
  72. hallo,

    YueOn,
    hoe ben jij aan de test van reken wiscat toets gekomen?Zou hem ook graag willen hebben.

    [email protected]

      /   Reply  / 
  73. drelica

    Hallo YouOne,

    Hoe ben jij aan de test van de reken wiscat toets gekomen? Zou jij mij kunnen helpen hoe ik er dan ook e.v aan kan komen.
    Zou hem graag willen hebben.

    [email protected]

      /   Reply  / 
  74. Kim

    Beste Adrienne..

    Het lijkt me sterk dat jij allebei de toetsen gemaakt hebt als dit jaar pas de wiscat is ingevoerd :S Beetje vaag verhaal van je dus…

      /   Reply  / 
  75. Jeroen

    Problemen met rekenen kunnen, op basis van mijn ervaring, snel verholpen worden. Ik heb zelf als broker in opties op de beurs gewerkt. Handelaren gebruiken ontzettend makkelijke, maar toch effectieve technieken. Deze technieken leer je gek genoeg niet op school (ik ook niet).

    Ik heb daarom voor eenieder die wil leren snelrekenen (ook uit het hoofd) een e-boek geschreven waarin ik garandeer dat iedereen binnen een week de technieken onder de knie heeft. Het boekje is zeer laagdrempelig geschreven. Een effectenbank schenkt bijvoorbeeld het e-boek aan al haar medewerkers.

    Het boekje kost maar 12,50 (www.snelrekenen.nl)en is alleen een vergoeding voor de tijd die ik in het boekje heb gestoken en de kosten van de website (ik hoop op jullie begrip hiervoor).

    Veel succes met rekenen iedereen!

      /   Reply  / 
  76. pabostudent

    Hoi!
    Ik heb de wiscattoets net voor het eerst gemaakt en gehaald! :) Ik vond hem gehoorlijk pittig! Het was zeker geen basisschoolniveau. Nu is het zo dat je als docent meer kennis moet hebben dan je beste leerlingen en dat vind ik heel begrijpelijk. Wat ik niet begrijp is waarom pabostudenten hier op afgerekend worden. Natuurlijk moeten wij het de kinderen leren, maar bijna geen enkele mbo’er, hbo’er of wo’er kan foutloos spellen en laat staan rekenen. Rekenen heb je ook niet bij elk beroep nodig, maar een foutloze brief van een hoogopgeleide vind ik wel zo prettig. Naar mijn weten is er bijna geen enkele opleiding die studenten toetst op deze basisvaardigheden (tenzij je Nederlands studeert :P ). Geen haan die er naar kraait dat NIEMAND die van de middelbare school afkomt fatsoenlijk kan rekenen en schrijven. Misschien moeten ze daar, op die middelbare scholen, eens de oorzaak gaan zoeken en niet de pabostudenten beschuldigen.

      /   Reply  / 
  77. Karin

    Hallo allemaal,

    Ook ik ben vandaag weer gezakt voor de wiscat toets (ook voor taal en wereldorientatie).
    Maar heeft iemand er al bij stil gestaan dat het ook aan je eigen basisschool kan liggen dat je het niet beheerst!? Ik heb bijvoorbeeld maar 2 keer per week taal gehad en op de middelbare school gingen ze er maar van uit dat je het zinsontleden en spelling beheersde. En met rekenen weet ik dankzij de rekenmachine op de middelbare school niet meer hoe het moet. Want de rekenmachine was cool! Waarom dan uit je hoofd uitrekenen als je een rekenmachine hebt?
    Maar wees niet bang ouders in Nederland, als ik het niet red ga ik gewoon wat anders doen. Peuterleidster ofzo.

      /   Reply  / 
  78. amy (een ouder)

    Kijk en dat is nou weer zo’n faalinstelling..

    denk ik wow eindelijk heeft iemand eens inzicht..
    nml dat het bij de basis al niet goed zit..oftwel dat inzicht heb je nodig om er iets aan te kunnen veranderen.

    Stel jezelf nu eerst eens de vraag ; wat wil ik doen met mijn leven welk beroep wil ik doen en vooral WAAROM..WAT KAN IK ERAAN TOEVOEGEN..?
    Wat is er zoo belangrijk aan rekenen? (wiskundig inzicht..automiseren van informatie.. training van je hersens etc..en in veel vakken zit wiskunde..taal (beseffen eigenijk weinig mensen is ook een vorm van wiskunde (logisch kunnen nadenken…)INZICHT HEBBEN.. Ik zie enkel maar mensen hier die GEEN KLOTE HEBBEN.. Als je iets wilt dan GA JE ER TOCH VOOOOR. NOGMAAL IPV INDIVIDUEEEL TE KLAGEN GAAN JULLIE ER GEWOON SAMEN VOOR DAT MOET TOCH KUNNEN?

    Jullie worden docenten op een basisschool..BASISSCHOOL..Zonder goede basis hebbe onze kinderen geen toekomst.. zonder goede basis hebben kinderen geen aansluiting op de middelbare school..Waarom moeten kinderen bv kwadraten leren waarom moet dat niveau zo hoog op een wiscat? Simpelweg omdat ieder kind andere behoeften hebben en omdat ieder kind eigenlijk het recht heeft op een goede vervolgopleiding..tegenwoordig sluit het basis onderwijs onvoldoende aan op HAVO en VWO (gymnasium en atheneum).De kennis die tegenwoordig overgebracht wordt sluit net aan op het VMBO.. En daarnaast lopen jullie zielig te doen over jullie toetsjes..maar ondertussen wordt er een enorme druk op kinderen gelegd als hun rekenen niet goed is.en er wordt gedaan of er iets mis met hun intelligentie..waardoor ze een gebrek krijgen aan zelfvertrouwen..en extra bijles door de docenten is er niet bij..want daar heeft men geen tijd voor!! Wat een onzin..!!
    Vaak zit er zoveel meer in kinderen …maar dan MOET DE BASIS WEL GOED ZIJN!!!!
    Jullie vormen tevens een inspiratiebron voor onze kinderen..als jullie goede docenten zijn dan zal een kind altijd op die manier aan jullie terugdenken en dankzij jullie goede manier van lesgeven en het overbrengen van kennis kan zo’n kind later mischien wel arts of advocaat worden..maar wel dankzij jullie inzet.. Ikzelf heb ADHD maar heb 1 hele goede docent gehad die me helemaal heeft bijgeschaafd..en dankzij hem heb ik leerstrategieen geleerd waardoor ik metgemak de univ doorrace.. Ik heb echter zelden op mijn dochter’s scholen zo’n soort docent meegemaakt..het zijn meer watjes (sorry dat ik het zeg)

    Basischool docent worden is niet even zo maar iets..het is eigenlijk een beroep waarbij zo enorm veel verantwoordelijk en zelfontwikkeling bij komt kijken.. Je moet niet alleen de kennis bezitten maar ook goed kunnen overbrengen.. dat kan alleen maar als het je zelf ook echt begrijpt.. Je moet met allerlei soorten kinderen om kunnen gaan inclusief hun handicaps.. Om kunnen gaan met kinderen die ADD< ADHD DYSLEXIE TAALACHTERSTAND ETC er oplossingen voor kunnen vinden..dat betekent ouders en kindern serieus nemen. Samenwerking met de ouders..en dat gaat heel moeilijk als jullie totaal al geen inlevingsvermogen hebben..vaak balen wij ouders daar enorm van..want als er iets mis is met ons kind en wij willen daarover gaan praten ..dan krijgen we zo;n arrogante miss or mr know it all voor ons neus..die je vermoeid en ongeinerreseerd staat aan te kijken en komt met het commentaar wat hij/zij uit boekjes heeft geleerd..echt luisteren is er niet bij.. en ook wij ouders zijn het zat..Het hele onderwijssysteem zit hier als bagger inelkaar.. en maar afgeven op onze kinderen..en maar lopen klagen..DOE ER DAN VERDOMME EENS WAT AAAN!!! IPV PASSIEF TOE TE KIJKEN..!!!
    Maar als ik bovenstaande lees zijn jullie enkel bezig met scoren ..er is er geen 1 van jullie die denkt aan de kinderen..of die enig inzicht heeft in het feit dat jullie lesmthode qua rekenen niet aansluit op dat van de basisschool en vice versa..zorg dan dat jullie stemmen gehoord worden..en dat beide worden aangepast..
    IK sta versteld om jullie opmerkingen.. (dit moet mijn kind gaan lesgeven…. nou sorry hoor..

    Waar slaat trouwens die zin op : maar ouders van NL als ik het niet red ga ik gewoon wat anders doen? (klinkt nogal slachtofferig..een beetje docent met personality is toch wel enigzins gewenst..er bestaat ook nog zoiets als boeken..bijles etc..wil je een vak halen..

    Wat een hopeloze instellingen..

      /   Reply  / 
  79. amy (een ouder)

    Kijk en dat is nou weer zo’n faalinstelling..

    denk ik wow eindelijk heeft iemand eens inzicht..
    nml dat het bij de basis al niet goed zit..oftwel dat inzicht heb je nodig om er iets aan te kunnen veranderen.

    Stel jezelf nu eerst eens de vraag ; wat wil ik doen met mijn leven welk beroep wil ik doen en vooral WAAROM..WAT KAN IK ERAAN TOEVOEGEN..?
    Wat is er zoo belangrijk aan rekenen? (wiskundig inzicht..automiseren van informatie.. training van je hersens etc..en in veel vakken zit wiskunde..taal (beseffen eigenijk weinig mensen is ook een vorm van wiskunde (logisch kunnen nadenken…)INZICHT HEBBEN.. Ik zie enkel maar mensen hier die GEEN KLOTE HEBBEN.. Als je iets wilt dan GA JE ER TOCH VOOOOR. NOGMAAL IPV INDIVIDUEEEL TE KLAGEN GAAN JULLIE ER GEWOON SAMEN VOOR DAT MOET TOCH KUNNEN?

    Jullie worden docenten op een basisschool..BASISSCHOOL..Zonder goede basis hebbe onze kinderen geen toekomst.. zonder goede basis hebben kinderen geen aansluiting op de middelbare school..Waarom moeten kinderen bv kwadraten leren waarom moet dat niveau zo hoog op een wiscat? Simpelweg omdat ieder kind andere behoeften hebben en omdat ieder kind eigenlijk het recht heeft op een goede vervolgopleiding..tegenwoordig sluit het basis onderwijs onvoldoende aan op HAVO en VWO (gymnasium en atheneum).De kennis die tegenwoordig overgebracht wordt sluit net aan op het VMBO.. En daarnaast lopen jullie zielig te doen over jullie toetsjes..maar ondertussen wordt er een enorme druk op kinderen gelegd als hun rekenen niet goed is.en er wordt gedaan of er iets mis met hun intelligentie..waardoor ze een gebrek krijgen aan zelfvertrouwen..en extra bijles door de docenten is er niet bij..want daar heeft men geen tijd voor!! Wat een onzin..!!
    Vaak zit er zoveel meer in kinderen …maar dan MOET DE BASIS WEL GOED ZIJN!!!!
    Jullie vormen tevens een inspiratiebron voor onze kinderen..als jullie goede docenten zijn dan zal een kind altijd op die manier aan jullie terugdenken en dankzij jullie goede manier van lesgeven en het overbrengen van kennis kan zo’n kind later mischien wel arts of advocaat worden..maar wel dankzij jullie inzet.. Ikzelf heb ADHD maar heb 1 hele goede docent gehad die me helemaal heeft bijgeschaafd..en dankzij hem heb ik leerstrategieen geleerd waardoor ik metgemak de univ doorrace.. Ik heb echter zelden op mijn dochter’s scholen zo’n soort docent meegemaakt..het zijn meer watjes (sorry dat ik het zeg)

    Basischool docent worden is niet even zo maar iets..het is eigenlijk een beroep waarbij zo enorm veel verantwoordelijk en zelfontwikkeling bij komt kijken.. Je moet niet alleen de kennis bezitten maar ook goed kunnen overbrengen.. dat kan alleen maar als het je zelf ook echt begrijpt.. Je moet met allerlei soorten kinderen om kunnen gaan inclusief hun handicaps.. Om kunnen gaan met kinderen die ADD< ADHD DYSLEXIE TAALACHTERSTAND ETC er oplossingen voor kunnen vinden..dat betekent ouders en kindern serieus nemen. Samenwerking met de ouders..en dat gaat heel moeilijk als jullie totaal al geen inlevingsvermogen hebben..vaak balen wij ouders daar enorm van..want als er iets mis is met ons kind en wij willen daarover gaan praten ..dan krijgen we zo;n arrogante miss or mr know it all voor ons neus..die je vermoeid en ongeinerreseerd staat aan te kijken en komt met het commentaar wat hij/zij uit boekjes heeft geleerd..echt luisteren is er niet bij.. en ook wij ouders zijn het zat..Het hele onderwijssysteem zit hier als bagger inelkaar.. en maar afgeven op onze kinderen..en maar lopen klagen..DOE ER DAN VERDOMME EENS WAT AAAN!!! IPV PASSIEF TOE TE KIJKEN..!!!
    Maar als ik bovenstaande lees zijn jullie enkel bezig met scoren ..er is er geen 1 van jullie die denkt aan de kinderen..of die enig inzicht heeft in het feit dat jullie lesmthode qua rekenen niet aansluit op dat van de basisschool en vice versa..zorg dan dat jullie stemmen gehoord worden..en dat beide worden aangepast..
    IK sta versteld om jullie opmerkingen.. (dit moet mijn kind gaan lesgeven…. nou sorry hoor..

    Waar slaat trouwens die zin op : maar ouders van NL als ik het niet red ga ik gewoon wat anders doen? (klinkt nogal slachtofferig..een beetje docent met personality is toch wel enigzins gewenst..er bestaat ook nog zoiets als boeken..bijles etc..wil je een vak halen..

    Wat een hopeloze instellingen..

      /   Reply  / 
  80. Kim

    Het maakt mij eigenlijk vrij weinig uit wat mensen van mij vinden.

    Tot nu toe heb ik alles gehaald.. Vakken zoals Pedagogiek, laten we het daar eens over hebben..

    1. Kinderen veilig voelen in de klas.
    2. Zorgen voor een goed pedagogisch klimaat in de klas
    3. Zorgen voor dat kinderen niet worden gepest
    4. Zorgen voor een goede band met ouders
    5. Zorgen voor een goede band met de kinderen
    6. Ervoor zorgen dat kinderen respect voor elkaar hebben
    7. Zorgen vor acceptatie in de klas
    8 Zorgen dat kinderen elkaar helpen
    9. Een klas goed kunnen observeren
    10. De ontwikkeling van kidneren in de gaten houden
    11. Zorgen aan een vertrouwensrelatie met het kind
    12. Zorgen dat er vertrouwen onder de leerlingen is.
    13. Werken aan lichaamstaal
    14. Werken aan het zelfbeeld van de kinderen
    15. Zelfstandig werken stimuleren
    16. Kinderen liedjes aanleren zodat de taalontwikkeling bveter verloopt.
    17. Een klaslokaal verantwoord kunnen inrichten
    18. Zorgen voor hygiene in de klas.
    19. De kinderen leren zelf verantwoordelijk te zijn voor hun manier van doen.
    20. Je kinderen door en door kennen

    Zo kan ik dus nog wel even door gaan..

    Veel mensen kijken hier niet naar.
    Vandaag heb ik mijn Nederlands toets gehaald, morgen heb ik mijn rekentoets. (wiscat)
    Afgelopen week heb ik ook rekenen gehad, hier heb ik ook een super gevoel over.

    Ik begrijp niet waar mensen zich zo druk om maken om een rekentoets. De methode en hoe je het uit moet leggen staat toch wel vast in de methode, en zo niet dan doe je later een cursus.
    Ik viond het echt verschrikkelijk hoe mensen over de PABO studenten praten

    ECHT WAAR!!!!

    Ik vind, en dat is mijn mening:

    Als je niet weet hoe die toetsen in elkaat steken, steek je neus er dan niet in!
    Vind het overigens wel een opvallend dat de PABO studenten heel serieus hiermee bezig zijn en ik weet zeker dat zij zich met de volle 100 % inzetten om later een goede juf of meester te zijn, en terwijl ouders zich druk maken om het zelfbeeld van hun eigen kind ( ook volkomen logisch) maar wat denken de ouders wat zij met het zelfbeeld van de PABO studenten doen??

    Ik zou zeggen, trek je eigen conclusie eruit, ik ben blij met wie ik ben en ik weet waar ik voor sta en voor GA!! voor het onderwijs!!!

    OF IK NU KAN REKENEN OF NIET!!!

      /   Reply  / 
  81. pabostudent

    Aan Amy:
    Sorry hoor, maar je vertelt wel een heel tegenstrijdig verhaal: kinderen hebben een goede basis nodig, maar krijgen dat niet door ‘slechte’ docenten. Nu geef je ons, pabostudenten de schuld dat we z.g.n. niets kunnen overbrengen op de kinderen…is bij ons die basis dan wel goed geweest?

      /   Reply  / 
  82. Kim

    Heej mensen,

    Ik had verteld dat ik vandaag mijn Wiscat had, en ik heb hem gehaald!! :D

    DOOR NAAR HET TWEEDE JAAR!!:D

      /   Reply  / 
  83. Kim

    Heej mensen,

    Ik had verteld dat ik vandaag mijn Wiscat had, en ik heb hem gehaald!! :D

    DOOR NAAR HET TWEEDE JAAR!!:D

      /   Reply  / 
  84. amy

    Kijk dit bedoel ik nou je plaatst jezelf in een negatief daglicht.het enige wat je uit mijn verhaal haalt is hetgeen wat negatief zou zijn voor de pabostudent..ipv van het positieve eruit te halen.
    Als ik nu op de pabo zou zitten dan zou ik het fijn vinden dat een ouder mee discussieert.. ik vind deze discussie heel interresant want het geeft ons ouders een zicht op wat er gaande is.. meestal zijn wij ouders druk bezig om de school te helpen.in de hoop de kwaliteit en werkomgeving van de docenten te verbeteren (zijn ook veel ouders die niets doen..en denken dat het vanzelf gaat)..maar het probleem ligt dus dieper..en betekent dus dat er mee achter de Student gestaan moet worden..maar dat moet wel vice versa werken..En dat gebeurt dus duidelijk niet.
    Het blijft enkel bij loos geklaag..maar wens jullie toch veel succes..met jullie studie

    nml dat inderdaad de basis slecht is..en dan is er de pabostudent… dan kunnen we wel blijven doorgaan van goh slechte basis hebben wij gehad.en zielige wij…of je kan zeggen.. Ik kan nu als PABO student die basis veranderen.
    Het onderwijs begint nu bij jullie.. en kinderen en ouders..hebben jullie nodig..

    en zoals ik al eerder opmerkte zijn jullie allemaal het erover eens dat er heel veel dingen niet kloppen en tegenstrijdig zijn.. maar als daar niets aan gedaan wordt schiet het ook niet op..dan blijft alles zoals het is en wordt het onderwijs er alleen maar slechter op..en zoals ik al zei..als ouders de hoop vestigen op de PABOstudent..jonge mensen met een hopelijk breder inzicht en breder perspectief..jongelui die meer open-minded zijn…maar dat dan niet zo blijkt te zijn..dan ebt ons vertrouwen weg..als jullie die wiscat niet halen..en niet doormogen naar het tweede jaar komt er een nog groter tekort aan docenten..wij ouders staan nu al vaak voor de klas..of inderdaad bedrijfsmensen..maar dat hoort gewoon niet..

    even een hint..geldt voor alle studenten eigenlijk..JUllie zijn degene die investeren in jullie studie.en in jullie tijd.jullie kopen zelf je boeken etc..pikken jullie het dan dat een bepaalde toets niet aansluit en je daardoor niet verder mag?

    Ik heb ook bovendien nog steeds geen antwoord van jullie gehad op mijn eerdere oproep..waar kan ik rekenmateriaal en instructies vinden?

      /   Reply  / 
  85. Kim

    reken materiaal en instructie bestaat er niet van de wiscat..

    Veel docenten weten zelf ook de onderdelen niet van de wiscta.. omdat het dit jaar pas is ingegaan..

    Hoop dat je er iets aan hebt..

    Ik kan je wel een ISBN nummer geven die speciaal ontwikkeld is voor de pabo studenten..

    Titel: Basisvaardigheden Rekenen voor de pabo
    Van Wolters-Noordhoff
    ISBN: 9001850146

    Echt een aanrader voor ook de studenten!!! :D

    Alstublieft :)

      /   Reply  / 
  86. amy

    Wow thanks..ben ik echt blij mee

    maar hoe studeren jullie dan voor die test als er uberhaupt geen materiaal voor is?
    krijgen jullie daar colleges voor?

    want dat zou bv net zo zijn als dat je jullie ineens een tentamen privaatrecht laat maken van de een op de andere dag..

    maar probeer dit in ieder geval aan te kaarten bij het grote publiek…

      /   Reply  / 
  87. pabostudent

    ‘…of je kan zeggen.. Ik kan nu als PABO student die basis veranderen.’

    Natuurlijk is dat zo en dat wil ik ook zeker. Maar als er altijd maar negatief over de pabo en haar studenten wordt gepraat krijgen wij niet bepaald zelfvertrouwen. Ik krijg het gevoel me steeds te moeten verdedigen voor iets wat ik heel graag wil, wat me heel leuk lijkt en waar ik 100% achter sta. Dat is niet bepaald leuk en werkt niet motiverend.

      /   Reply  / 
  88. Kim

    Eigenlijk geven ze meer colleges over de 8+ toets..

    Deze maken ze op mijn school zelf. Dus ze weten ook precies wat erin moet komen.
    En 8+ zeggen ze dat die moeilijker is dan de wiscat, en zo hopen ze dat ze net DIE onderdelen te pakken hebben die ook in de wiscat gevraagd worden..

    Er komen veel klachten binnen ook van mijn mede studenten.. Het is nog niet zeker allemaal dat als je nu je nedcat of wiscat niet gehaald dat je dan van school af moet.
    Dat schijnt allemaal weer van tafel te zijn.
    Als je kan aantonene dat je voor de rest van de vakken een voldoende staat en kan aantonen dat er een stijgende lijn zit in je resultaten van je nederlands en rekenen dan kan het zijn dat de pabo je het tweede jaar door laat..

    xxx

      /   Reply  / 
  89. pabostudent

    Voor de toets van ‘mijn’ pabo krijg ik wel les. Dit kun je meteen gebruiken voor de wiscat toets, maar je moet daar nog wel extra voor leren…zelfstudie dus. Er wordt namelijk van je verwacht dat je de basiskennis voor rekenen al bezit. Dit blijkt dus lang niet altijd het geval te zijn… Maar ik mag eigenlijk niet klagen, want heb hem gewoon gehaald :)

    Een ander handig boek is Rekenwijzer (ISBN 9006955035)
    Volgens mij zijn er op internet ook wel een aantal sites met tips en oefeningen voor rekenen…www.pabo.startpagina.nl heeft veel links…daar staat vast wel iets tussen.

      /   Reply  / 
  90. amy

    Ik denk dat dat ligt aan je eigen interpratie..
    Veel ouders hebben juist hoop in de studenten van de pabo..maar niet meer in docenten van nu..juist omdat onze kinderen de grond in werden geboord..maar dat zijn kleine kinderen.. en dat is zoals ik al eerder zij hetgeen waar het omgaat..

    Mijn dochter had afgelopen jaar 18 docenten gehad..waarbij zij iedere keer opnieuw moesten worden ingelicht over haar handicap..en waarvan er maar 2 waren die het serieus namen en ook meteen maatregelingen namen..er zijn zoveel docenten die eigenlijk niet voor de klas hadden moeten staan..hebben jullie vast zelf ook welmeegemaakt.. maar ons vertrouwen is logisch opgeraakt..
    Als ouders hun kinderen liever thuis willen houden totaan de grote vakantie of op een andere school moeten zetten wegens het slechte onderwijs ..dat is best wel een serieuze zaak… maar waarschijnlijk begrijp je dat pas als je zelf kinderen hebt..en zelf wanhopig bent omdat een docent niet opkomt dagen wegens het verbreken van een relatie..hoe kunnen wij dan vertrouwen hebben..? Constant geklaag over rekenen maar het zelf ook niet kunnen..(jullie maken het nu zelf WEER mee maar ja jullie zijn volwassen en onze kinderen zijn maar kinderen.

      /   Reply  / 
  91. Kim

    Ik vind het echt heel erg dat zij 18 docenten heeft gehad!

    Echt verschrikkelijk.

    Ik ben er echt voor dat het onderwijs verbeterd word, want het onderwijs is ook niks op het moment!

    Zelf wil ik er wel zijn voor ouders en mijn kinderen in mijn klas later.
    Ik leer nu op de pabo zo veel. Ik geloof ook wel dat de pabo’s strenger moeten worden om te zorgen voor goede leerkrachten voor de klas te zetten.

      /   Reply  / 
  92. pabostudent

    Ik zit pas sinds twee maanden op de pabo, dus ik weet niet of het een goede opleiding is. Maar bij alles wat we leren wordt ons nu al verteld dat je daar tijdens stages meningsverschillen over kunt krijgen, omdat de ‘oudere’ leerkrachten over bepaalde dingen heel anders denken. Ik denk dus wel dat ze druk bezig zijn met het veranderen van het onderwijs en de manier van lesgeven en dergelijke.

      /   Reply  / 
  93. Esther en Lotte

    Wij zijn twee eerste jaars pabo-studenten. Wij hebben dus ook dé wiscat-toets gemaakt.
    Wij begrijpen dat je als toekomstig leekracht een basis niveau van rekenen moet beheersen. Dit is niet meetbaar met de wiscat, onlangs is namelijk bekend gemaakt dat mensen die voortijdig de toets hadden beïndigd een hogere score hebben behaald of zelfs de toets hebben gehaald. Ook is het bijna onmogelijk om je toets in te zien, zodat je niet kan leren van je fouten.
    Straks worden honderden goede (toekomstige) juffen en meesters van de pabo gestuurd door één toets die ze net niet hebben gehaald.
    Onterecht vinden wij!!!!

      /   Reply  / 
  94. amy

    heeey dank je wel Kim..

    nou zo’n meid als jij hebben we dus nodig..

    weet je als ouder vind ik het belangrijk dat onze kinderen inderdaad goed onderwijs krijgen..maar aan de andere kant is het niet alleen hte basisonderwijs wat moet worden aangepast maar ook het middelbaar onderwijs.. want ook dat moet kunnen aansluiten op het basisonderwijs..

    als nu inderdaad blijkt dat pabostudenten niet zo verzot zijn op rekenenen..dan waarom zijn de eisen zo hoog in het middelbaar..?

    mischien als daar iets mee gedaan kan worden..want niet iedereen kiest een vak waarbij rekenen centraal staat… zelf studeer ik rechten….maar weer een ander studeert bv geschiedenis.. dat is toch universitair niveau dus het breintje hebben we wel.. het is jammer dat rekenen zo hoog staat in het vaandel..

    maar ik heb onlangs een filmpje toegesturd gekregen het gaat over ons landelijk systeem mischien dat het jullie visie verbreed

    http://www.youtube.com/watch?v=rjUI3JkcjA4&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eniburu%2Enl%2Fshowarticle%2Ephp%3FarticleID%3D16261

    heel veel succes..

      /   Reply  / 
  95. Kim

    Hoi hoi,

    Ik heb de WISCAT toets 3 jaar geleden gemaakt en pas na 3 keer gehaald. Er wordt echter niet verteld dat je de WISCAT toets aan het begin van het jaar krijgt en je verder niks kunt oefenen. Ze willen dat je helemaal “clean” zonder enige voorkennis de toets maakt zodat de Pabo weet op welk niveau je zit met rekenen.

    Ik zelf had 7 jaar geen wiskunde gehad voordat ik deze toets maakte. Dan is het natuurlijk niet vreemd dat ik weer even moet denken bij het zien van bepaalde sommen. En zo gemakkelijk was de toets zeker niet!

    Op het nieuws lieten ze zien dat leerlingen van groep 8 dezelfde toets maakten. Het merendeel kwam er goed vanaf, maaaar nogmaals er wordt niet bij gezegd dat leerlingen in groep 8 elke dag 1 uur lang rekenen. Ik daarentegen had al 7 jaar lang geen sommen meer gezien.

      /   Reply  / 
  96. Kim

    Hoi hoi,

    Ik heb de WISCAT toets 3 jaar geleden gemaakt en pas na 3 keer gehaald. Er wordt echter niet verteld dat je de WISCAT toets aan het begin van het jaar krijgt en je verder niks kunt oefenen. Ze willen dat je helemaal “clean” zonder enige voorkennis de toets maakt zodat de Pabo weet op welk niveau je zit met rekenen.

    Ik zelf had 7 jaar geen wiskunde gehad voordat ik deze toets maakte. Dan is het natuurlijk niet vreemd dat ik weer even moet denken bij het zien van bepaalde sommen. En zo gemakkelijk was de toets zeker niet!

    Op het nieuws lieten ze zien dat leerlingen van groep 8 dezelfde toets maakten. Het merendeel kwam er goed vanaf, maaaar nogmaals er wordt niet bij gezegd dat leerlingen in groep 8 elke dag 1 uur lang rekenen. Ik daarentegen had al 7 jaar lang geen sommen meer gezien.

      /   Reply  / 
  97. Kim

    Uuhm, hoi andere Kim!!

    Ik vind je verhaal een beetje raar, want 3 jaar geleden hadden ze nog geen wiscat toets. Misschien hadden ze wel een toets, maar dat was nog niet de wiscat!!

    De wiscat is dit jaar pas het leven in geroepen!!

    Dit heeft de tweede kamer besloten vorig jaar!!

    XXX Kim

      /   Reply  / 
  98. Kim

    Voor alle mensen die het erg verwarrend vinden, ik ben dus de eerste Kim die er was, dus ik plaats voortaan een 1 achter mijn naam ;)

    XXX Kim1

      /   Reply  / 
  99. Kim

    Ik heb toch echt de WISCAT toets gemaakt in 2004, misschien geloof je het niet, maar tis toch echt zo. Misschien was het toen nog niet in de kamer besproken dat het verplicht was, maar wij hebben de toets allemaal in 2004 gemaakt!

      /   Reply  / 
  100. Kim3

    Dag allemaal, ik ben de 3de kim in dit forum. Op marktplaats vond ik onderstaande advertentie! zoekwoord: wiscat en je komt er vanzelf.

    Zit jij op de pabo? Of moet je nog gaan beginnen?

    Heb jij moeite met rekenen of ben je er juist een KEI in?

    Hoe het ook zij…………
    Je hebt 1 jaar de tijd om op reken/wiskunde niveau havo/vwo klas 2 te komen, voor sommigen een eitje voor anderen een lijdensweg. Veel artikelen zijn er al verschenen over de wiscat, veel commentaar maar ja……….. jij moet uiteindelijk die toets halen! Of er nu een hoop commentaar op die toets is of niet!

    _

    We kunnen klagen bij de overheid, heel boos worden en forums vol kladden wat we er wel en vooral niet goed aan vinden MAAR……. we kunnen ook zeggen:

    WE NEMEN HET INITIATIEF IN EIGEN HANDEN EN GAAN ER ZELF WAT AAN DOEN!
    IK WIL EEN GOEDE LEERKRACHT WORDEN!

    Het plan:
    Met een klein groepje zijn we bezig geweest allerlei leuke, handige tips te verzamelen rondom alle onderdelen van het rekenen, wiskunde. Daarnaast hebben we al een hoop oefenmateriaal verzameld. Maar ook wij weten niet alles en kunnen nog best wat hulp gebruiken!

    De bedoeling is om een website te maken voor (aankomende) pabo studenten waar alles maar dan ook echt ALLES te vinden is mbt het rekenen en wiskunde.

    Ook is er een start gemaakt met een reader waarin alle onderdelen super simpel en met veel voorbeelden worden uitgelegd. Deze moet voor een studentenprijs te koop worden aangeboden.

    BEN JIJ…………..

    - super goed in rekenen?

    - kun je leuke en leerzame voorbeelden bedenken?

    - niet zo goed in rekenen en kun je wel wat hulp gebruiken? en ben je ook bereid om in deze start fase feedback te geven?

    - degene die een website in elkaar kunt knutselen?

    - creatief en heb je passie je medestudenten uit het land een handje te helpen?

    - degene die misschien nog wel een ander goed idee heeft?????

    REAGEER DAN NU!
    Stuur een mail en je wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

    HANG DEZE ADVERTENTIE OP IN JOUW SCHOOL OF DEEL HET UIT IN JE KLAS!

      /   Reply  / 
  101. Thom

    Het is echt onzin dat 100% zakt voor de rekentoets. Ik heb de WisCat zelf in één keer gehaald, en ik was echt niet de enige.
    Rekenen is leuk, maar ik weet van klasgenotes die nu bijna voor hun laatste kans staan… Maandag MOETEN ze de toets halen, anders worden ze van school gezet. En dat is best stressvol als je rekenen niet leuk vindt, of als je het echt moeilijk vindt.
    Dat PABO studenten wel kunnen rekenen, heb ik zelf bewezen tijdens het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee (zie de link hierboven).

      /   Reply  / 
  102. Marieke

    Nou gisteren ben ik dus gezakt voor de rekentoets. Op 1 procent. Als ik deze toets zou halen zou ik de opleiding versneld mogen doen, en had ik mijn P! Stom dat ik nu niet verder mag en dus echt van school wordt geschopt.

      /   Reply  / 
  103. wiscat

    reactie op het bericht van thom:
    nou thom, vraag mij sterk af of jij die wiscat zelf hebt gemaakt. dan had je namelijk zelf geweten dat de wiscat een heel stuk verder gaat als groep 8 niveau! als jij machten, kwadraten, oppervlakte en inhoud van bv kubussen en circels in groep 8 als standaard stof gaat behandelen werk je hoogstwaarschijnlijk op een school voor hoogbegaafden oid.

    wees wat genuanceerder met je woorden. zoals je dat van een verstandig en volwassen leerkracht mag verwachten. ook pedagogische eigenschappen zijn nog steeds mega belangrijk en echt niet alleen het rekenen.

      /   Reply  / 
  104. Corinne

    Ik vind dit zon achterlijke discussie. Het spijt me heel erg zeer.
    Wat Thom zegt is helemaal waar, ten eerste al bijna 7 jaar gebruik je niks van wat je hebt geleerd op de basisschool, je gaat mij niet vertellen dat jullie niet je rekenmachine gebruiken!!?? En dan dit, we komen op deze opleiding, doen de test, horen na een half jaar dat als je em niet haalt je je je hele carriere als leerkracht vaarwel kan zeggen. ik kan er niet bij. Het basisonderwijs was de afgelopen jaren slecht, dat schreeuwt iedereen, houd niemand er dan rekening mee dat wij, deze generatie ook slecht basisonderwijs hebben gekregen? Ik moet de toets nu over een half uurtje maken, ik weet dat ik me niet moet laten frustreren door mensen die die toets nog niet eens hebben gezien of waar het hun carriere kan tegenhouden. Voordat iedereen hun mond open trekt zou ik willen vragen of jullie eerst die test willen maken of je eens echt willen laten informeren. Ik heb het afgelopen jaar misschien 10 (!!) rekenlessen gehad, dat moet genoeg zijn om bijgeschoold te zijn?? Ongelooflijk..

    PS ja, ik vind het ontzettend belangrijk dat leerkrachten kunnen rekenen, maar kom op, geef ons een kans he.

      /   Reply  / 
  105. Thom

    Hey Corinne,

    Heb je de toets nog gehaald? Ik hoop het wel.
    Als je maar 10 rekenlessen hebt gehad in het hele jaar, heb je er misschien te weinig aan gedaan… Als je op het HBO zit, wordt verwacht dat je ook met zelfstudie een heleboel kunt leren.
    Vergeet niet dat je aan het eind van je basisschool ook bijna op dat niveau zit, en dat je inmiddels (als het goed is) beschikt over verstand dat nog veel effectiever kan werken als toen je 12 was. Het is voor het grootste deel weer ophalen wat je al weet.
    Tot slot denk ik bovendien dat de rekenmachine de grootste veroorzaker is van het grote percentage mensen dat zakt. Zodra iemand op het voortgezet onderwijs komt, hoeft diegene amper meer te hoofdrekenen, terwijl dat juist heel gezond is voor je hersenen. Het stimuleert je prefrontale cortex, en helpt je daardoor je geheugen te ontwikkelen en verbanden te leggen…

      /   Reply  / 
  106. Kim

    Hallo,
    Ik heb vandaag de laatste kans voor de wiscat gehad! Rekenvaardigheid en taalvaardigheid moet je gewoon halen dat is goed. De wiscat slaat nergens op. Er zijn leerlingen die de eerste 3 vragen gemaakt hebben en de toets afgesloten daarna hebben afgesloten en het gewoon gehaald hebben. Het zit zo, de eerste hoofdreken som die je krijgt maak je goed dan blijf je op hetzelfde niveau. Maak je de som fout ga je naar een veel lager niveau en kom je niet meer op het niveau dat je moet hebben. Iedereen krijgt andere vragen, dat klopt al niet! Je krijgt voor de toets een bepaalde tijd. Bij een aantal leerlingen gingen de vragen gewoon door terwijl hij normaal bij een bepaalde tijd stopt en halen de wiscat. Waarom moet je het op de pc maken? Waarom krijg/begin je niet met dezelfde vragen? Geloof me het zijn niet zulke vragen die je in de krant ziet staan!!! De fout is dat ik al vanaf groep 7 met rekenmachine heb mogen werken. Dat is nu 11 jaar geleden! Het is niet onze fout maar de fout van de vorige scholen. Daar ben ik nu de dupe van en nog veel en veel meer! Kim

      /   Reply  / 
  107. Kim (eerste)

    Hallo Mensen,

    Hier KIm, de eerste kim op dit forum ooit ;)

    Ik wilde even zeggen dat ik het echt heeel erg jammer vind voor de mensen die hem niet gehaald hebben nu. Maar als ik heel eerlijk mag zijn, vind ik dat je niet de schuld op iemand anders af mag schuiven.

    Zelf heb ik de toets met mijn derde kans gemaakt. De eerste keer zat ik ver onder de maat! Toen werd er tegen mij gezegd dat ik het waarschijnlijk niet zal halen!, toen ben ik bijlessen gaan volgen en er elke dag aan gewerkt!
    Het is een HBO opleiding en de verantwoordelijkheid ligt gewoon bij jezelf.

    Zelf heb ik er hard voor geknokt! Elke dag weer. Elke vrije minuut die ik had zat ik aan mijn rekenen!

    Ik ben zelf diegene die ervoor gezorgt heeft dat ik door ben! Ik ben trots op mezelf!

    En als ik de toets niet had gehaald zou ik nooit iemand anders de schuld geven. Je kiest zelf voor de opleiding, doe er dan ook iets aan!

    Kijk op school of je bijles kan nemen, ga kijken in je eigen omgeving voor bijlessen, vraag familie leden om hulp! Vraag klasgenoten die het gehaald hebben om hulp! Bestel boeken bij bol.com om zo je eigen vaardigheid op te krikken!

    Het klinkt hard, en dat is het HBO ook! Het is volwassen onderwijs, dus geef niemand anders de schuld!

    Groetjesss

      /   Reply  / 
  108. kim

    Hoi Kim (eerste)

    echt tof om je berichtje te lezen!
    heb je het gehaald? Vast wel. Ik heb er zelf na twee kansen voor gekozen te stoppen en bijlessen te nemen. in september ga ik het weer proberen! Graag wil ik van jou weten hoeveel punten je bij je eerste, tweede en derde keer had. en wat je er zelf allemaal aan hebt gedaan, welke onderwerpen je hebt behandeld enzo. Het zou mij wellicht helpen (en anderen) om me beter voortebreiden.

    Ik hoop dan ook maar dat je dit leest en wilt reageren.

    Groetjes, kim. (nummer 4 of 5 onderhand) ;-)

      /   Reply  / 
  109. Kim (eerste)

    Hoi KIm (vierde of vijfde :P )

    Mijn eerste keer had ik er 46
    mijn tweede keer was 86
    En mijn derde keer was 111

    Ik heb er zelf echt onwijs veel aan gedaan!
    Het is zo jammer dat je niet terug in de toets kan kijken! om te kijken wat er verkeerd is gegaan want daar leer je veel van!
    Ik heb op mijn school de 8+ toetsen gemaakt. Deze heb ik mijn tweede keer gehaald. Mijn eerste keer toen ik hem niet had gehaald heb ik hem ingekeken en wat bleek?? Veel te veel domme fouten! Er staat optellen en ik deed aftrekken of andersom!

    Ik heb een boekje thuis aangeschaft, had het al eerder op dit formu gezet maar doehet nog een keer:

    Titel: Basisvaardigheden Rekenen voor de pabo
    Van Wolters-Noordhoff
    ISBN: 9001850146

    WERKT ECHT GEWELDIG!

    In dit boek worden alle onderwerpen behandeld die je krijgt in de wis cat toets!

    Ik heb bijles gevolgd bij docenten en heb extra oefen werk met antwoorden meegenomen! Ga die nu echt precies maken! en leer ervan!

    Ik heb mijn familie leden die een wiskunde knobbel hadden gevraagd mij te helpen. Al is het maar een half uurtje per dag! ik was er toch weer even mee bezig.

    Ik heb andere studenten gevraagd die hem al hadden gehaald om mij te helpen! Er waren studenten die mij niet wilde helpen en er waren er ook die mij wel wilde helpen.

    Ik heb gewoon onwijs veeeeeeel geoefend! Oefening baart kunst ;)
    Goed kijken vooral naar de som, wat ze nu precies vragen!

    Neem je tijd voor de toets! Ik weet er is een bepaald maximum van tijd maar let niet op de tijd! Dat maakt je zenuwachtiger!

    Mag ik trouwens vragen op welke pabo je hebt gezeten?

    Groetjes Kim ( 1ste)

      /   Reply  / 
  110. kim 4/5

    Hoi Kim1.

    Thanks voor het snelle antwoord. Erg bemoedigend om je verhaal te lezen.

    De eerste keer had ik 54, tweede keer 86 en de derde keer heb ik het er niet op gewaagd. Ik ben in feb gestopt en heb nu een aantal maanden bijles bij een wiskunde leraar en a.s. zomer ga ik een rekencursus volgen op de che. (Ede, gld) Op deze school wordt overigens veel gedaan aan het vak rekenen/ wiskunde evenzo voor het vak taal. Ben er zeer over te spreken.

    Anyway….. je kunt je wiscat toets WEL inzien! Via de website van cito kun je een aanvraag doen. Je hebt dan 1,5 uur de tijd om hem in te zien, vragen stellen mag niet, pen en papier of digitale snufjes zijn ook uit den boze ;-) Maar… net wat je zegt het was zeer verhelderend! je ziet wat je fout doet en kan daar heel gericht mee gaan oefenen.

    Iets anders wat ik niet snap uit jouw verhaal: je schrijft over het boekje basisvaardigheden voor de pabo. ik heb dit boekje en het is inderdaad een goed boekje. MAAR…… het bereid je niet volledig voor op de wiscat toets. Aangezien er alleen rekenkundige onderwerpen worden behandeld. In de wiscat komen ook wiskundige onderwerpen naar voren. (pytagoras, getal pie, kwadraten en machten etc) Ik had (met mijn score van 86 veel van dit soort wiskundige vragen. Hoe kan het dan dat jij dat niet hebt gehad in je toets? Of kun je je dit soort vragen nog wel herinneren?

    Oefening baart kunst, dat heb jij bewezen! Dikke pluim! Ik hoop dat ik met al mijn geoefen dezelfde resultaten mag boeken in september. (ik ga dan weer opnieuw beginnen)
    Dus nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoewel… ik hoop er dan aan 1 genoeg te hebben ;-)

    Btw…. aankomend schooljaar komt er een kleine aanpassing in de wiscat. Je kunt dan zien hoeveel tijd je nog hebt en je kunt zien hoeveel vragen je al hebt gemaakt. (bron: website cito)

    Wat bedoel jij met 8+ toetsen? Ik heb zelf afgelopen jaar de cito eindtoetsen groep 8 van afgelopen jaren gemaakt, bedoel je die? Het gekke vond ik dat ik deze toetsen achter elkaar een dikke A scoorde en toch wiscat 86 punten…… Sommige dingen blijven voor mij dus nog moeilijk te verklaren.

    Als laatste ben ik benieuwd hoe je aan al jouw oefenmateriaal bent gekomen met antwoorden en of dit evt. in overleg over te nemen / te kopieeren is? Ik heb zelf via internet veel boeken aangeschaft bv rekenwijzer, basisvaardigheden, moderne wiskunde havo/vwo klas 1 en klas 2, de wereld in getallen 8a en 8b en zo nog wat boeken en readers. Maar het is ontzettend moeilijk om aan antwoorden boeken te komen.

    Nou Kim 1, het is een lang verhaal.
    Zie uit naar je reactie.
    Groetjes, Kim 4/5

      /   Reply  / 
  111. Kim (eerste)

    Haai Kim 4/5 :P

    Het boekje heb ik veel aan gehad voor het oefenen van de sommen. BIj mijn bijlessen werd er veel aandacht aan dit soort dingen. Daaronder viel ook pie (3,14) en de stelling van Phytagoras.
    Ik kreeg van mijn school zelf veel oefen materiaal mee + de antwoorden erbij.

    Met de 8+ toetsen bedoel ik dit:
    (dit kan overigens op elke school anders zijn)
    Je hebt de 8 niveau toetsen:
    Wiscat en Nedact.
    Dit wil zeggen dat dit toetsen zijn die gebaseerd zijn op het niveau van nu groep 8!
    (dat is niet zo, want pie en phytagora en machten worden er niet gevragd :S maar anyway, laat ze dat maar denken)
    Deze toetsen krijgen wij het eerste jaar kansen voor en moet je dus ook het eerste jaar halen!!

    Dan zijn er nog de 8+ toetsen. deze heten Rekenen eigenvaardigheid en Nederlands eigenvaardigheid (oftewel Reken 8+ en Nederlands 8+)
    Deze toetsen zitten boven het niveau van groep 8 omdat jij als juf later ook die slimme jongens moet kunnen helpen met rekenen.
    Deze toetsen krijgen wij ook in het eerste jaar aangeboden, die kan je halen in het eerste jaar, maar is geen ramp want deze toetsen mag je nog in het tweede jaar halen!
    Je mag dus naar het tweede jaar als je minimaal je wiscat en nedcat heb gehaald.
    Ik heb mijn nedcat, wiscat en rekenen 8+.
    Mijn nederlands 8+ heb ik net niet gehaald omdat ik me totaal hard gestort op mijn wiscat.

    Het is trouwens bij mij op school zo dat je met je 8+ toetsen je 8 niveau kan halen! Dus als je je nederlands 8+ en rekenen 8+ heb gehaald, hoef je dus niet je wiscat en nedcat meer te halen!
    Gelukkig heb ik ze gewoon allemaal op de goede manier gehaald ;)

    Wat knap van je dat je er zoveel ook aan doet! Ben nu al trots op je! Ga zo door! echt waar!! En geloof me als je straks de toetsen heb gehaald voel je je zoooo goed!! en je gaat echt niet alles meer onthouden hoor! En dat kan ook niet, maar goed das met elke toets!

    Nou weer een lange reactie maar hoop dat je er iets aan hebt!!

    Groetjesss Kim 1

      /   Reply  / 
  112. Corrie

    ik heb vandaag de rekentoets gedaan. Heb hem in een keer gehaald, meer dan de helft van mijn klas ook.
    Op het moment zijn er nog niet zo veel mensen gezakt, dus de toets is best te doen..

      /   Reply  / 
  113. Jade

    Ik ben zelf 3e jaars deeltijd student. Ik heb de toets in één keer gehaald, maar ik had maar een 6. Toch best raar als je je bedenkt dat ik een 8.5 had op mijn havo examen wiskunde A….

    De kinderen leren tegenwoordig hele andere strategieën dan wij vroeger op de basisschool. Handig rekenen noemen ze dat. Probeer maar eens iets af te leren wat je altijd hebt gedaan! Want uitrekenen kunnen de pabo-studenten echt wel, helaas gaat het niet om de uitkomst maar om strategie-gebruik.
    Misschien moeten aankomend leerkrachten de tijd krijgen om zich dit geheel vernieuwde concept eigen te maken.
    Natuurlijk ben ik wel van mening dat je een bepaald niveau moet hebben om uberhaupt aan de opleiding te kunnen beginnen.

      /   Reply  / 
  114. Cynthia

    Ik heb een aantal jaren geleden ook pabo gedaan. Mijn ervaring is dat ongeveer 70 procent de toets in het eerste jaar haalt.
    Ik vraag me af of het rekenniveau alleen bij pabo-studenten “laag” is. De meeste studenten hebben op het voortgezet onderwijs geen rekenen gehad. Wel wiskunde. Daarnaast wordt tegenwoordig overal de rekenmachine voor gebruikt.
    En hoe zit het met de parate kennis van geschiedenis en aardrijkskunde?? In de vorige eeuw was het nog belangrijk om jaartallen te leren. Tegenwoordig moet je een werkstuk maken en een beamerpresentatie houden. Moeten we terug naar de jaren 50? Of willen we nu teveel presenteren en meedoen met de zapcultuur??

      /   Reply  / 
  115. Cynthia

    PS: Ik heb de rekentoets in een keer gehaald. Met een 6 terwijl ik volgens mijn wiskundeleraar een goed rekenkundig inzicht heb.
    Ik ben het helemaal eens met Jade.

      /   Reply  / 
  116. Bernice

    Ik erger me hier kapot aan. Ik heb de toets zelf gehaald en het niveau van de hbotoets ligt ver boven groep acht, dat weet ik omdat ik daar rekenen heb gegeven.

    Bij ons op school heeft 97% het gehaald en 60% het bij de eerste poging.
    Ik vind het ontzettend neerhalend dat dit de pers enzo bereikt. Want ook de pabo is een hbo opleiding waar je flink moet studeren!

    Dat wij niet kunnen rekenen is al helemaal een cliché, want dan zou iedereen het niet kunnen. Cito rekenen = (6,3/4) – (4,5/8)
    HBO ligt nog hoger..

    Gr Bernice Pabo 1 Zwolle GH

      /   Reply  / 
  117. Rian

    Dat de wiscattoets op basisschoolniveau ligt is niet waar, het is een 8+ niveau. Dus de stof van groep acht én daarboven. Het is een pittige toets. Vijftien hoofdrekenvragen binnen vijftien minuten beantwoorden! Ook kan je veel goede capaciteiten hebben om leerkracht te worden. Als je de toets haalt, wilt niet zeggen dat jij alle andere capaciteiten bezit. Ik denk dat als jij veel capaciteiten bezit voor dat beroep, dat je er wel komt, mét of zonder toets. Pabo1studente(nog twee kansen voor wiscattoets)

      /   Reply  / 
  118. pabodocent

    Er worden hier nogal wat zaken door elkaar gehaald. Ten eerste de vraag of de wiscat op het niveau van groep 8 is.
    Omdat niet alle vragen die je kan tegen komen (let wel: als je op een bepaald onderdeel heel goed scoort, krijg je steeds moeilijker opgaven die inderdaad soms ver boven het groep 8 niveau uitstijgen) op groep 8 niveau zitten, lijkt het of de normering ook niet op groep 8 niveau zit. Maar: de norm is juist vastgesteld door een representatieve groep kinderen in groep 8 de wiscat te laten maken. En dan is er ook nog eens gekozen voor de p80 norm. Dat wil zeggen dat 20% van de leerlingen in groep 8 nog beter rekent dan degene die net de wiscat haalt.
    Dat je na 5 jaar of langer dat niveau niet meer haalt, is misschien nog te begrijpen. Maar als je een jaar lang mag leren dan moet je toch echt dat niveau wel halen. Je hebt nl. nog drie jaar om te dat te leren waar het echt om draait: de didactiek.

    Ik heb wel een ander bezwaar tegen de wiscat.In de didactiek plaatsen we de redenering en niet sec het antwoord telkens voorop. De wiscat doet het omgekeerde: alleen het antwoord is belangrijk. Daarmee zenden we in het eerste jaar de verkeerde boodschap uit

      /   Reply  / 
  119. Michelle

    Hallo mensen,
    Ik zit op de pabo in Leiden.
    Had de eerste keer 102 en je moet er 103 ik vond sommige vragen echt lastig!!!
    ik moet maandag weer aan de bak.
    op papier doe ik alles goed maar op de pc???
    ik kan er gewoon niet goed mee omgaan..

      /   Reply  / 
  120. Amy

    Ik ben het eens met bepaalde beweringen hier, maar wat staat er ook veel onzin tussen! De voorbeeldsommen uit krantenartikelen zitten misschien wel in de toets, maar dan wel bij de mensen die de toetsen niet halen. Ik had vragen die een stuk moeilijker waren.

    Ik ben overigens een eerstejaars student aan de Fontys Pabo Eindhoven. Ik heb mijn rekentoets bij de eerste poging gehaald met een score van 200. Wij moeten overigens een score hebben van 140 voor je P. Met 103 mag je wel over naar het tweede jaar.
    Ik merk wel dat de begeleiding van de Pabo´s nogal verschilt. Bij ons krijg je ongeveer 1x in de twee weken Reva(rekenvaardigheid) als je de toets nog niet hebt gehaald. Ik begreep dat lang niet alle Pabo’s dat doen.

    Ik ben wel blij trouwens met de laatste krantenberichten. Bij studenten van andere HBO-studies schijnt het reken- en taalniveau even ‘laag’ of lager te liggen. Het ligt dus zeker niet aan de mensen die de Pabo doen!

      /   Reply  / 
  121. Marcel

    De titel van dit topic zou ook moeten luiden: Studenten die de PABO zouden willen doen, kunnen niet rekeken. De echte PABO studenten die uiteidnelijk overblijven kunnen het namelijk wel.

      /   Reply  / 
  122. Lisanne

    nou nou, ik vind het wel erg overdreven allemaal! pabo studenten kunnen bij voorbaat niet rekenen en al helemaal niet spellen! grote onzin als je het mij vraagt! ik zit zelf in het eerste jaar van de pabo en bij ons heeft bijna iedereen de toetsen wel gehaald. vaak zie je dat de mensen met een mbo opleiding het moeilijker hebben op dat gebied maar ik vind het belachelijk al die kritiek op de pabo. Mensen die zulke artikelen schrijven hebben zelf nog nooit een dag meegelopen met een pabostudent. En nog nooit een dag voor de klas gestaan. Hoe kunnen ze alle studenten over 1 kant strijken dat vind ik niet correct.

      /   Reply  / 
  123. Tamara

    Ik heb die toets al in mijn 5e jaar gemaakt van de HAVO en hem in 1 keer gehaald. Maar het is echt niet zo dat niemand hem kan halen want ik heb genoeg mensen gehoord die hem wel hebben gehaald. Ik ben overigens ook totaal geen reken/taal wonder maar als je gewoon even overleest wat je moet kennen is het best te doen. Dat er zoveel mensen de test niet halen heeft niks te maken met het feit dat zij niet kunnen rekenen of spellen, het heeft te maken met het feit dat er op de middelbare school niet meer wordt gelet op deze vaardigheden.. Je moet dus een toets maken over onderwerpen waar je 5 jaar lang niet of nauwelijks aandacht aan hebt besteed.

      /   Reply  / 
  124. Joanne

    Hallo! Ik wil graag even reageren op wat er in het stukje staat. 80 procent zou de taaltoets niet halen en 100 procent de rekentoets niet. Ik heb ze zelf gemaakt, en met mij mijn klas. De taaltoets heeft iedereen (op een na) in één keer gehaald, de rekentoets ook op één na! Ik vraag me dus af waar de cijfers vandaan gehaald worden. Bij ons op school is taal sowieso de eerste keer gehaald door 78 procent van de eerstejaars..

      /   Reply  / 
  125. Carmakel

    Nou zo moeilijk waren de toelatingstoetsen taal en rekenen echt niet hoor!!!! Ik heb beide toetsen in een keer gehaald!! Wat materiaal van de pabo meegenomen, door gelezen en geoefend en dan is het echt wel te doen.

      /   Reply  / 
  126. Melvin

    Belachelijk! Volgens mij kunnen ze zelf niet rekenen? Wanneer 1 iemand hem al haalt, is het al geen 100% meer! Weten ze dat zelf wel hahaha! Mj niet alleen de PABO was met rekenen slecht, vrijwel alle opleidingen!!!!

      /   Reply  / 
  127. Melissa Hoorn

    Dit is zwaar overdreven. Onze school hanteert een hoge norm. Wij moeten 102 punten halen in het eerste jaar. In het eerste jaar omgerekent een 6, in het tweede jaar een 7 en in het derde jaar een 8. Wanneer wij in het eerste jaar de rekentoets niet halen, moeten wij de opleiding verlaten. Daarom zal elke student die in het tweede of derde jaar zit ECHT wel kunnen rekenen.

    Ik heb voor de wiscat-toets in mijn eerste jaar, nu dus, een 8,5 gehaald. Ik ben nu klaar voor de gehele opleiding met rekenen.

    Dus van uw standpunt klopt helemaal niets.
    En ik vind het belachelijk dat mensen zeggen dat Pabostudenten niet kunnen rekenen. Elke student is een individu en iedereen is anders. Wij willen leerkracht worden. We willen kinderen iets meegeven in hun leven. Dan is het logisch dat de ene student goed is in rekenen, de ander in taal en weer een ander in muziek of beeldende vorming.

    We zijn allemaal anders en daarom slagen er mensen niet voor de rekentoets, maar ook heel veel WEL.

    Groet,
    Melissa Hoorn (17)
    1e jaar Pabo A’dam

      /   Reply  / 
  128. Laura

    100% slaagt niet voor de rekentoets?? Ik had hem in 1 keer…. Taal ook overigens

      /   Reply  / 
  129. Kim

    Moeilijk? JA!
    Graden uitrekenen, worteltrekken, kegelinhoud berekenen.
    Dat was mijn wiscat toets.. en dat voor een 1e jaars.
    Op school is er geen tijd of zijn er geen docenten om
    fantsoenlijk rekenles te geven, alles komt aan op thuisstudie.
    Na de spw is het zeker pittig. Wiskunde is bij mij weg gezakt.
    En haal je hem na 3x niet, lig je deruit. Als je zo goed in je 1e jaar moet zijn, vanwaar een 4 jarige opleiding..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>