Psychiche problemen allochtonen blijven liggen

Justitiële jeugdinrichtingen worden voor een groot deel gevuld met allochtone jongeren. Stichting De Jutters, een instelling voor jeugd-GGZ in de regio Haaglanden heeft wel een idee hoe dat komt. Het heeft alles te maken met de behandeling van psychische problemen bij allochtone jongeren.

Zowel bij autochtone als allochtone jongeren komen psychische stoornissen even vaak voor. In de behandeling zit echter een heel verschil. Stoornissen worden bij allochtone jeugd niet of te laat behandeld. Hun problemen worden de helft minder behandeld dan die van autochtone jongeren.

Opmerkelijk, aangezien allochtone jongeren na een delict door de rechter twee keer zo vaak forensische psychiatrische hulp opgelegd krijgen. De psychische toestand bij de jongeren kan leiden tot criminaliteit en overlast. Zowel voor de samenleving als voor de jongere zelf is dat problematisch.

Stichting De Jutters is de enige GGZ-instelling die cliënten op etnische afkomst registreert. Toch denkt onderzoeker Albert Boon van De Jutters dat ook de andere grote regio’s dezelfde resultaten zullen hebben. Hij vindt dat ook andere GGZ-instellingen de etniciteit van cliënten zouden moeten registreren om het probleem goed aan te kunnen pakken.

Bron: Volkskrant

Lees ook:Jonge allochtonen worstelen op arbeidsmarkt
Lees ook:Laag IQ bij jongeren geeft chronische problemen
Lees ook:Niet thuis in eigen land
Lees ook:Een vijfde van Noord-Hollandse jongeren denkt aan zelfmoord
Lees ook:Jongeren vaak de dupe aan de discotheekdeur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>