Doutzen Kroes en staatssecretaris Ben Knapen over seks

Foto: Jeppe Schilder

dance4life ambassadeur Doutzen Kroes had zojuist een goed gesprek over seks met de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen. Het gesprek vond plaats tijdens de overhandiging van een onderzoek naar de impact van innovatieve seksuele voorlichting op jongeren.

Uit het onderzoek dat in opdracht van dance4life werd uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen blijkt dat jongeren door de seksuele voorlichting en vaardigheden die zij aangeleerd krijgen meer zelfvertrouwen hebben. Zelfvertrouwen is een van de belangrijke voorspellers in veilig seksueel gedrag. Naast zelfvertrouwen hebben de jongeren meer kennis en doen zij tijdens het scholenprogramma van dance4life communicatie- en onderhandelingsvaardigheden op, waardoor zij minder snel in risicovolle situaties komen. dance4life gaat daarbij innovatief te werk. Door middel van muziek, dans en rolmodellen wordt contact gemaakt met jongeren om zo informatie over te brengen en bewustwording te creëren. Het onderzoek is uitgevoerd in drie landen; Nederland, Oeganda en Rusland.

Doutzen Kroes: “Ik heb zelf weinig moeite om over seks te praten. Maar in veel landen is dat heel anders. Daarom vind ik het dance4life programma ook zo goed. Je kunt jongeren wel vertellen dat ze een condoom moeten gebruiken, maar wat als ze niet weten hoe je het gesprek aangaat over condooms? Of wat je moet doen als je partner geen condoom wil gebruiken? dance4life leert jongeren juist vaardigheden, zodat zij weten hoe ze hierover moeten onderhandelen.”

Deze maand staat voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het teken van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). Staatssecretaris Knapen: “Voorlichting voor jongeren over seksualiteit is essentieel, zodat ze zelf keuzes kunnen maken in relaties, seks en het gebruik van anticonceptie. In veel landen is praten over seksualiteit taboe. Nederlanders zijn daar over het algemeen meer open over. Dat maakt het voor de Nederlandse regering makkelijker om het belang van voorlichting over seksualiteit ook internationaal op te brengen.”

Doutzen Kroes werd tijdens de overhandiging bijgestaan door Anne. De 22-jarige Limburgse raakte op haar 16e geïnfecteerd met hiv toen zij onveilige seks had met haar toenmalige vriendje. Na enkele zware jaren zet zij zich nu in om jongeren niet alleen bewust te maken van de risico’s van onveilige seks, maar ook om taboes rondom seks, hiv en aids te doorbreken.

Foto: Jeppe Schilder

Het verhaal van Anne is een van de verhalen in de nieuwe campagne van dance4life. In deze campagne staat het persoonlijke verhaal van jongeren centraal met betrekking tot seksualiteit. Meer verhalen van jongeren van over de hele wereld zijn te lezen op www.dance4life.nl/mijnverhaal.

Lees ook:1 op 5 jongeren doet het de eerste keer niet veilig
Lees ook:Doutzen Kroes uit de kleren voor dance4life op Sensation
Lees ook:dance4life lanceert app voor al je vragen over seks
Lees ook:Doutzen Kroes vindt lengte penis niet zo belangrijk
Lees ook:Scholieren halen € 135.886 op voor dance4life

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>